Προέχει η «εξομάλυνση»

Προέχει η «εξομάλυνση»

Η απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως να διακόψει τον ελληνοτουρκικό διάλογο περί των νέων μέτρων οικοδομήσεως εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μετά τις σαρωτικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ήταν μια ανακλαστική αντίδραση με χαρακτήρα καταγγελτικό της συμπεριφοράς της Άγκυρας, άνευ αποτελέσματος.

Διότι, απλούστατα, από την εποχή που είχαν θεσπισθεί, το 1984, τα ΜΟΕ, διεκόπησαν κατ’ επανάληψη, για να ακολουθήσει επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου κατόπιν πιεστικών συστάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Εάν υπήρχαν ορισμένοι που μάλλον αφελώς ανέμεναν ότι η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, θα εξασφάλιζε μια «ήρεμη» περίοδο, λόγω της κλιμακώσεως της αντιπαραθέσεως της Δύσεως με τη Μόσχα, απλούστατα διαψεύσθηκαν. Θα πρέπει επίσης να ήταν αφελής κάποιος για να πιστέψει πως η απόλυτη εναρμόνιση των Αθηνών με την Ουάσιγκτον, στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα είχε ως συνέπεια την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας από την αμερικανική διοίκηση. Δημόσια επικριτική αντίδραση της τουρκικής συμπεριφοράς δεν διατυπώθηκε από την Ουάσιγκτον, αλλά ούτε και από κάποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν μια στρατιωτική αναμέτρηση Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν δραματική επιδείνωση των σχέσεών τους με την Άγκυρα. Για τους εταίρους μας, οι διαρκείς κρίσεις στις σχέσεις Αθηνών – Άγκυρας είναι μια ανατολίτικη ιδιορρυθμία και όχληση περιττή. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που οι σύμμαχοί μας έχουν άλλα προβλήματα εξόχως κρίσιμα, με τα οποία και ασχολούνται.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η Ελλάς έχει εγκαταλειφθεί από τους συμμάχους της βορά στις διαθέσεις της Τουρκίας. Αλλά θα πρέπει κάποτε να γίνει αντιληπτό πως διακηρύξεις της μορφής πως η Ελλάδα είναι «στρατηγικός εταίρος» και άλλα ηχηρά παρόμοια απλώς τονώνουν την αυτοπεποίθηση του όποιου Έλληνα πρωθυπουργού.

Διότι για τη Δύση προέχει η «εξομάλυνση» των σχέσεών μας με τους γείτονες, ακόμη και με την Τουρκία – κάτι εξόχως δυσχερές. Ωστόσο, κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν πως «πάντοτε βρίσκεται κατάλληλος κανείς» κατά πως λέει και ο ποιητής…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS