Ό, τι φάμε κι ό, τι πιούμε

Ό, τι φάμε κι ό, τι πιούμε

Ο Παπαρρηγόπουλος ο κορυφαίος ιστορικός, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός που δεν θέλει να κυβερνάται.

Ίσως αν είχε γνωρίσει τις ιστορικές εξελίξεις στη χώρα του, τα χρόνια που ακολούθησαν ενδεχομένως να συμφωνούσε μαζί μου σε κάτι που έχω ξαναγράψει, από τη στήλη αυτή: Ότι είναι λαός χαβαλές!

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το εντυπωσιακό αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας στην οποία, μεταξύ άλλων, ερωτάται το (τραλαλά) κοινό πως αξιολογεί την συνεισφορά συγκεκριμένων προσώπων, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Και ω του θαύματος πρώτος στη προτίμηση του κοινού έρχεται ο Ανδρέας Παπανδρέου με μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά από τον δεύτερο, που είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που εδραίωσε την Δημοκρατία –πιο πολυετής δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν- έλυσε το Πολιτειακό, έβαλε την χώρα στην ΕΟΚ και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη στην μεταδικτατορική Ελλάδα.

Βεβαίως αυτά για το πόπολο είναι ψιλά γράμματα διότι έχει την αφελή τάση να θεωρεί όλα τα πράγματα αυτονόητα και δεδομένα και μάλιστα στη χώρα που τίποτε δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Μάλλον λοιπόν οι αναδείξαντες τον Ανδρέα ως σημαντικότερο είναι αυτοί που, κατ΄ αρχάς έχουν ήδη λησμονήσει ότι με τα τρία Μνημόνια που τους άδειασαν τις τσέπες, πλήρωσαν στην ουσία την «ευμάρεια» επί Ανδρέα που έχουν νοσταλγήσει. Εν μέρει με το δίκιο τους. Πως να μη δεχθούν άλλωστε τα όσα  κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, εν είδει ειρωνίας πάντως προς τον Ανδρέα και το δικό του ΠΑΣΟΚ, και που είναι φτσικό να τους προκαλούν ανατριχίλες νοσταλγίας των καλών ημερών; Όπως λ.χ. ότι αν είχαμε ΠΑΣΟΚ τώρα, ο Ανδρέας θα μας είχε χορηγήσει επίδομα αφρικανικής σκόνης; Ή ότι θα έπεφτε πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έβγαιναν τα Σαββατοκύριακα; Και το καλύτερο: Με τον Ανδρέα, τον Αύγουστο δούλευαν μόνο τα ρολόγια!!

Ο Ανδρέας ήταν μεγάλος πολιτικός διότι είχε καταλάβει ποιους και πως θα κυβερνούσε. Απλά πράγματα.

Είναι χαρακτηριστικό το εξής περιστατικό. Όταν ήταν καθηγητής στην Αμερική, στεγαζόταν στο ίδιο κάμπους με τον Αναστάση Πεπονή. Του έστελναν από την Ελλάδα πακέτο κάθε βδομάδα τις ελληνικές εφημερίδες, που αφού τις διάβαζε τις έδινε στον Πεπονή. Κάποια φορά ξέχασε να τους τις δώσει και ο Πεπονής του τις γύρεψε. Και ο Ανδρέας τότε του είπε, τι να τις κάνεις, να δεις τι κάνουν στην… και χρησιμοποίησε μία τελείως απαξιωτική λέξη για την Ελλάδα. Δεν την αναφέρω γιατί και οι δύο είναι μακαρίτες και δεν μπορούν να το διαψεύσουν ή το επιβεβαιώσουν. Μου αρκεί που το ξέρω εγώ και αυτός που του το είχε εκμυστηρευθεί ο Πεπονής ώστε να είμαι σίγουρος γι΄ αυτά που γράφω για τον αλησμόνητο.

Άλλωστε το ομολόγησε, εμμέσως, σε δημοσιογράφους.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ