Και άλλη «Αναγέννηση»

Και άλλη «Αναγέννηση»

Η «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση» αναμενόταν να αρχίσει με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, ευθύς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989. Το πρώτο παράδοξο είναι ότι αυτή η μείζων πολιτική εξέλιξη δεν παρήγαγε «πολιτιστικό προϊόν», που σημαίνει ότι το πείραμα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» είχε εξαντλήσει τη δυναμική του και ανέμενε απλώς την ώρα της αυτοδιαλύσεώς του.

Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι και η λάμψη που εξέπεμπε ο ελεύθερος κόσμος ήταν απλώς ευκαιριακή και μάλλον αβαθής, καθώς την αναγέννηση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ανέλαβαν στελέχη της κομμουνιστικής νομενκλατούρας, ανακυκλωθέντα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Με αποτέλεσμα οι πρώην κομμουνιστικές χώρες που ενετάχθησαν στην Ε.Ε. να δυσανασχετούν και η «παλαιά Ευρώπη» να αντιμετωπίζει πολιτικά αδιέξοδα.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έδωσε προς δημοσίευση σε εφημερίδες είκοσι οκτώ χωρών της Ε.Ε. άρθρο υπό τον τίτλο «Για μία Ευρωπαϊκή Αναγέννηση». Ο κ. Μακρόν θέτει προς συζήτηση κρίσιμα θέματα, που συγκροτούν στο σύνολό τους τη νόσο από την οποία πάσχει η Ενωση.

Η αντίδραση των πολιτών προς τους οποίους απευθύνθηκε ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι δυνατόν να σταθμισθεί με ακρίβεια, αλλά η αντίδραση των γραφειοκρατών των Βρυξελλών υπήρξε σκωπτική όταν παρατηρούσαν ανωνύμως στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχεια πιστεύει πως εφευρίσκει εκ νέου τον τροχό».

Υπάρχει ασφαλώς και η στήριξη προς τον Γάλλο πρόεδρο, την οποία παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Oλαφ Σoλτς, αλλά αυτός προέρχεται από τις τάξεις της Σοσιαλδημοκρατίας, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η πρωτοβουλία του κ. Μακρόν εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμετρήσεως των ευρωεκλογών.

Η απόφαση της Γερμανίδος καγκελαρίου Aγκελα Μέρκελ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Βαυαρού πολιτικού Μάνφρεντ Βέμπερ για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε ατυχής. Οι φωνασκίες του δεν έχουν ανακόψει τη διαρροή ψηφοφόρων από τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι πολίτες προκρίνουν το αυθεντικό από το ersatz και στρέφονται προς τα κόμματα της ριζοσπαστικής Δεξιάς. Ως φαίνεται, λοιπόν, η «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση» του κ. Μακρόν είναι απλώς ο προεκλογικός καμβάς, ενόψει των ευρωεκλογών, για την ενίσχυση της Kεντροαριστεράς. Τα συνήθη τεχνάσματα εν ολίγοις.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ