Η απομόνωση του πρωθυπουργού

Η απομόνωση του πρωθυπουργού

Οι μέρες μετά τη ΔΕΘ κυλούνε δύσκολα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί όλα τα προβλήματα της κυβέρνησής του χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλο πρόβλημα με τα στελέχη του, είτε γιατί οι επιλογές τους δυσκολεύουν περισσότερο την ήδη δυσμενή θέση του, είτε γιατί αρνούνται να «υπακούσουν» στις εντολές του, με αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση της κυβέρνησης.

Πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις Φίλη, ο οποίος, χωρίς κανένα κέρδος για την κυβέρνηση, αντίθετα με καταστροφικό αποτέλεσμα, αποφάσισε να θέσει και την Εκκλησία στην αντίπερα όχθη. Ο πρωθυπουργός, δύο ημέρες μετά, ανασκεύασε στη Βουλή τα λεγόμενα του υπουργού του, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις αλλαγές στην Παιδεία, αλλά η ρήξη με την Εκκλησία είχε ήδη επέλθει.

Η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός εργασίας, την ίδια ημέρα, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία δεν κάνουν τίποτα και στο υπουργείο της που τους γνωρίζει έναν έναν, μόνο το 15% δουλεύει, και οι υπόλοιποι την υπονομεύουν.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να παραλείψουμε τον υπουργό επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος μπορεί να φέρεται ως το δεξί χέρι του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση, αλλά με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος των τηλεοπτικών αδειών μπορεί να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην μεγαλύτερη επικοινωνιακή του ήττα. Διότι, μπορεί κανείς να μην πίστεψε ότι τα 246 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να δοθούν στις ευπαθείς ομάδες, δεδομένου ότι το “Κουαρτέτο” μπλοκάρει κάθε έσοδο της κυβέρνησης για την κάλυψη των τεθειμένων οικονομικών στόχων, αλλά οι τηλεοπτικές άδειες για μεγάλο χρονικό διάστημα έγιναν η “σημαία” του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και τελικά φαίνεται να μετατρέπονται σε Δούρειο Ίππο.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πίεση των Θεσμών προς το υπουργείο των οικονομικών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων στις επόμενες 10 ημέρες -που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8δισ. ευρώ- και της κοινωνίας που ασφυκτιά από τη φορολογική λαίλαπα.

Η μόνη διέξοδος, η οποία βέβαια είναι προσωρινή, είναι ο άμεσος ανασχηματισμός, ο οποίος θα δημιουργήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα μία πρόσκαιρη αναστροφή του πολιτικού κλίματος, αλλά θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να αποδομήσει και τα τελευταία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντλώντας πρόσωπα από τη δεξαμενή παλαιών κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός απομακρύνεται από το κόμμα του, χάνοντας την όποια πολιτική ταυτότητα του έχει απομείνει ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός, οδηγούμενος στην απομόνωση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS