Καλπάζει η «πιο μεταδοτική» παραλλαγή του κορωνοϊού: Σε 31 χώρες εντοπίστηκε η «Λάμδα»

Καλπάζει η «πιο μεταδοτική» παραλλαγή του κορωνοϊού: Σε 31 χώρες εντοπίστηκε η «Λάμδα»

Σε 31 χώρες του πλανήτη έχει πλέον εντοπιστεί η παραλλαγή Λάμδα του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Η ανησυχητική αυτή παραλλαγή αυτή προσέλκυσε την προσοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μετά τον εντοπισμό της στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Πιστεύεται ότι ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από το Περού, άρχισε να εξαπλώνεται και πλέον ευθύνεται για σχεδόν το 81% των κρουσμάτων της νοτιοαμερικανικής χώρας. Γιατροί, που παρακολουθούν την εξέλιξή της, φοβούνται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από άλλα στελέχη, περιλαμβανομένης και της παραλλαγής Δέλτα που έχει αναστατώσει την υφήλιο.

Αλλά επιστήμονες προβληματίζονται για την πραγματική μεταδοτικότητά της δεδομένου ότι από τον Φεβρουάριο, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, δεν έχει ακόμη «εκτοξευθεί» και δεν έχουν ακόμη βρει αποδείξεις ότι είναι όντως πιο λοιμογόνος σε σχέση με άλλα στελέχη, περιλαμβανομένων των Δέλτα και Δέλτα plus. Άλλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η παραλλαγή Λάμδα είναι φονικότερη, μολονότι ορισμένοι γιατροί συνδέουν την εξάπλωσή της στο Περού, που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 παγκοσμίως. Αχτίδα ελπίδας προσφέρει η ανακάλυψη ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσου από την παραλλαγή αυτή.

Η παραλλαγή Λάμδα έφθασε και στην Αυστραλία
Η Αυστραλία, όπου το lockdown παρατάθηκε γι’ άλλη μια εβδομάδα στο Σίδνεϊ λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, έγινε η τελευταία χώρα όπου εντοπίστηκε η παραλλαγή Λάμδα, αλλά το κρούσμα αφορά σε ταξιδιώτη, που είχε μπει σε καραντίνα σε ξενοδοχείο τον περασμένο Απρίλιο στη Νέα Νότια Ουαλία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων AusTrakka.

Το στέλεχος αυτό, γνωστό στους επιστήμονες και ως C.37, χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον ΠΟΥ τον περασμένο μήνα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εξαπλώνεται στην κοινότητα στην Αυστραλία.

«Έκρηξη» κρουσμάτων από την παραλλαγή Λάμδα στο Περού
Tην ίδια ώρα ο καθηγητής Πάμπλο Τσουκαγιάμα του Πανεπιστημίου Cayetano Heredia στη Λίμα μιλά για «έκρηξη» κρουσμάτων στο Περού, για το 82% των οποίων ευθύνεται η παραλλαγή Λάμδα. Όπως δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεντοπίστηκε ευθυνόταν για μόλις ένα στα 200 κρούσματα «πράγμα που υποδεικνύει ότι το ποσοστό μεταδοτικότητας είναι υψηλότερη απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή».


Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, προσπαθούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες. Ο Χάιρο Μέντεζ ρίκο, σύμβουλος για αναδυόμενες ιογενείς ασθένειες στον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας τόνισε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι [η Λάμδα] είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές. Είναι πιθανό να έχει υψηλότερο ποσοστό μεταδοτικότητας, αλλά το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης». Από την πλευρά του ο διευθυντής του μεγαλύτερου κέντρου γονιδιακής χαρτογράφησης του SARS-CoV-2 στη Βρετανία, δρ Τζέφρι Μπάρετ λέει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό εύρος της απειλής από την παραλλαγή αυτή. «Ένας λόγος που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτό με τη βοήθεια υπολογιστικών ή εργαστηριακών δεδομένων είναι ότι εμφανίζει κάποιες ασυνήθιστες μεταλλάξεις σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές». Το στέλεχος αυτό φέρει τη μετάλλαξη L452Q, που σύμφωνα με επιστήμονες το καθιστά πιο λοιμογόνο. Η ιολόγος Κίρστι Σκοτ του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ λέει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού ταξινομηθεί η Λάμδα ως πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα.

Αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής τα εμβόλια των Pfizer και Moderna
Στο μεταξύ μελέτη της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποδεικνύει ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης αυτής. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο BioRxiv, έδειξε ότι η παραλλαγή Λάμδα “έδειξε μερική αντίσταση” στα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια, αλλά “δεν είναι πιθανόν να προκαλεί σημαντική απώλεια προστασίας έναντι της μόλυνσης».

Σύμφωνα με του συντάκτες της μελέτης «τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται τώρα θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία έναντι της παραλλαγής Λάμδα και η μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων θα παραμείνει αποτελεσματική. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προώθησης της εμβολιαστικής εκστρατείας, καθώς θα προστατεύονται τα άτομα από τη νόσο, θα μειώνεται η εξάπλωση του ιού και θα επιβραδύνεται η εμφάνιση νέων παραλλαγών».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS