Ελπίδα: Ερευνα δείχνει ότι τα εμβόλια θωρακίζουν απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα -Τι «είδαν» για Pfizer, Moderna, AstraZeneca

Ελπίδα: Ερευνα δείχνει ότι τα εμβόλια θωρακίζουν απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα -Τι «είδαν» για Pfizer, Moderna, AstraZeneca

Τα εμβόλια της Pfizer, Moderna ή AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι των συμπτωματικών ασθενειών που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας καναδική έρευνα.

Η έρευνα έρχεται να αντικρούσει προηγούμενες μελέτες που έδειχναν σημαντικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων και εστιάζει στην απόδοση των εμβολίων μετά την πρώτη δόση -επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται και η δεύτερη δόση για να λειτουργήσουν πλήρως. Τα νέα ευρήματα αποτελούν κόλαφο για τις θεωρίες πολέμιων των εμβολίων που είδαν ευκαιρία στη μετάλλαξη Δέλτα ώστε να διαδώσουν ότι «τα εμβόλια δεν λειτουργούν».

Όπως αναφέρει το Politico, η μελέτη που έγινε υπό πραγματικές συνθήκες και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους (peer review), ανακοινώθηκε από την AstraZeneca χθες, αλλά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 16 Ιουλίου. Συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των εταιρειών Pfizer, Moderna και AstraZeneca, με διάφορες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ακόμη και μία δόση από τα τρία αυτά εμβόλια παρέχει «σημαντική προστασία έναντι συμπτωματικών λοιμώξεων και σοβαρών συνεπειών».

Συγκεκριμένα, η προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ήταν 56% αποτελεσματική έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης μετά από μία δόση του εμβολίου της Pfizer. Το εμβόλιο της Moderna ήταν 72% αποτελεσματικό ενώ της AstraZeneca 67%.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές που πήραν μέρος στη μελέτη: «Τα ευρήματά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και μια δόση από ένα από τα τρία εμβόλια προσφέρει ουσιαστική προστασία απέναντι στα VOCs (ανησυχητικές μεταλλάξεις) και πως πιθανότατα οι δυο δόσεις εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία».

Τρομακτική προστασία απέναντι σε νοσηλεία ή θάνατο

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, που διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer ήταν μόλις 36% μετά από μία δόση, ενώ μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca παρείχε προστασία 30%.

Όσον αφορά την πιο σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο, η καναδική μελέτη έδειξε ότι μία δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca ήταν 78%, 96% και 88% αποτελεσματική, αντίστοιχα, έναντι της παραλλαγής Δέλτα (*μπορείτε να δείτε όλη την καναδική έρευνα, στα αγγλικά, εδώ).

Ωστόσο, μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca έδειξε πολύ χαμηλότερη αποτελεσματικότητα κατά των συμπτωματικών ασθενειών που προκαλούνται από τις παραλλαγές Βήτα και Γάμμα, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία αντίστοιχα, με την αποτελεσματικότητα να ανέρχεται στο 48%. Το εμβόλιο της Pfizer είχε αποτελεσματικότητα 60% ενώ της Moderna 77% έναντι των παραλλαγών Βήτα και Γάμμα.

Διαβεβαίωση ΕΚΠΑ: Ασφαλή τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Την ίδια στιγμή, τη δική τους διαβεβαίωση για την ασφάλεια των εμβολίων δίνουν οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

«Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές ημέρες», αναφέρουν. Αφορμή για την εν λόγω τοποθέτηση είναι οι αναρτήσεις που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν, δίχως επιστημονικά επιχειρήματα ότι «δεν είναι πραγματικά εμβόλια, και αλλάζουν κάπως τα γονίδια μας ή εισάγονται στο DNA των κυττάρων μας».

Είναι αρκετά συχνό, αναφέρουν οι δύο Καθηγητές, ειδικά στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης να αναφέρεται ότι «αυτά τα εμβόλια είναι ένα είδος γονιδιακής θεραπείας, και αν και εν μέρει αυτό δεν είναι εντελώς λανθασμένο, παραλείπονται ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δράσης των εμβολίων: δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές ημέρες».

Επισημαίνουν ακολούθως ότι υπάρχουν πολλές διαστρεβλώσεις σχετικά με τον μηχανισμό δράσης από άτομα και οργανώσεις που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη ή δεν έχουν σχετικές γνώσεις και ονομάζουν τα εμβόλια ως «γονιδιακή θεραπεία».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS