Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού

Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού

Νέα θετική τροπή πήρε η κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna να ανακοινώνει εντυπωσιακά αποτελέσματα από την 3η φάση των δοκιμών.

Μια ενδιάμεση ανάλυση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (Δευτέρα) και η οποία βασίστηκε σε 95 επιβεβαιωμένους ασθενείς της Covid-19, έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική εποπτική Αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.

Στη δοκιμή, 90 από τους ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ στους υπόλοιπους πέντε χορηγήθηκε το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα είναι τα τελευταία ενθαρρυντικά νέα από την παγκόσμια προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορωνοϊού και ακολουθούν παρόμοια ενδιάμεση ανάλυση την περασμένη εβδομάδα από τις δοκιμές της Pfizer και της γερμανικής εταιρείας BioNTech, που έδειξαν ότι το εμβόλιο τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19. Το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός των ΗΠΑ έως το επόμενο έτος. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα έχει 20 εκατομμύρια δόσεις έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2020 και ελπίζει να παρασκευάσει από 500 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο.

Δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο της Moderna βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία mRNA με εκείνο των Pfizer/BioNTech με στόχο την πρόκληση ανοσοαπόκρισης χωρίς τη χρήση παθογόνων, όπως τα πραγματικά σωματίδια του ιού. Αναμένεται να αξιολογηθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων σε μια τελική ανάλυση 151 κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων σε δοκιμές που θα παρακολουθούνται κατά μέσο όρο για περισσότερο από δύο μήνες. Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν τόσο εντυπωσιακά, όσο συνεχίζεται η δοκιμή, το εμβόλιο της Moderna θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του εμβολίου της Pfizer, που απαιτεί φύλαξη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους -75C κατά τη μεταφορά του από τις μονάδες παραγωγής μέχρι τον ασθενή. Η Moderna είπε ότι είχε βελτιώσει τη διάρκεια ζωής και τη σταθερότητα του δικού της εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης από 2C έως 8C για 30 ημέρες και για έξι μήνες στους -20C για αποστολή και μακροχρόνια αποθήκευση, όπως ανακοίνωσε.

Αλλά με το κόστος του να υπολογίζεται μεταξύ 42 και 50 ευρώ για δύο δόσεις, το εμβόλιο της Moderna είναι ακριβότερα από εκείνα των ανταγωνιστριών της. Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στοχεύουν να πουλήσουν το εμβόλιό τους ανά δόση γύρω στα 3,3 ευρώ, ενώ τα υποψήφια εμβόλια των Johnson & Johnson και εκείνο των Sanofi / GSK αναμένεται να κοστίζουν περίπου 9 ευρώ ανά δόση.

Αποτελεσματικό και σε ηλικιωμένους του εμβόλιο της Moderna

Tο εμβόλιο των δύο δόσεων της Moderna εγχέει στο σώμα γενετικό υλικό, που ονομάζεται mRNA , το οποίο χρησιμοποιούν στη συνέχεια τα κύτταρα για να μιμηθούν την πρωτεϊνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλει σ’ αυτά. Η πρωτεΐνη ακίδα καλύπτει την επιφάνεια του ιού και είναι ένας από τους κύριους στόχους της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος για την εξάλειψη της λοίμωξης. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε ανάλυση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εικονικά φάρμακα και εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο, ξεκινώντας δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer παραμένει μετέωρο το ερωτηματικό κατά πόσον αποτρέπει βαριές μορφές της Covid-19, αλλά ως προς το σημείο αυτό τα αποτελέσματα της Moderna, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας δεδομένων, είναι ενθαρρυντικά καθώς από τους 11 εθελοντές που ανέπτυξαν σοβαρή μορφή της Covid-19 στη διάρκεια της δοκιμής, όλοι τους είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο κι όχι το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους και σε άτομα από διαφορετικό εθνικό υπόβαθρο.

Κόπωση, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι οι παρενέργειες του εμβολίου

Σύμφωνα με τη Moderna δεν προέκυψαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια τους εμβολίου της, με τις περισσότερες παρενέργειες να είναι ήπιες έως μέτριες και βραχύβιες. Μεταξύ των ανεπιθύμητων παρενεργειών, που αναφέρθηκαν ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης στο 2,7% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση. Μετά τη δεύτερη, οι πιο σημαντικές παρενέργειες περιελάμβαναν κόπωση στο 9,7%, μυϊκό πόνο στο 9% και πόνο στις αρθρώσεις στο 5%. Άλλοι παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους κι άλλους πόνους ή κοκκινίλα στο σημείο της ένεσης.

«Είναι πολύ καλά νέα πράγματα να έχουμε άλλο ένα εμβόλιο με παρόμοια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας, όπως εκείνα της Pfizer την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε η καθηγήτρια Παγκόσμιας Έρευνας για την Υγεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τρούντι Λανγκ στον Guardian. «Πρόκειται για άλλη μια ενδιάμεση ανάλυση, πράγμα που σημαίνει ότι μεταξύ των εμβολιασμένων εθελοντών υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις για να προσδώσουν στατιστική σημασία (…) Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό νέο και δείχνει ότι είναι υπαρκτή πιθανότητα ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 κι ότι με την ύπαρξη περισσοτέρων του ενός τροφοδοτών θα διασφαλιστεί καλύτερα και πιο ισότιμα η διάθεση του εμβολίου ανά την υφήλιο».

Σημειωτέον ότι η μετοχή της Moderna σημείωσε αύξηση πάνω από 11% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS