«Σχεδόν φεγγάρι»: Αστεροειδής ανακαλύφθηκε ότι περιστρέφεται γύρω από τη Γη για χιλιάδες χρόνια

«Σχεδόν φεγγάρι»: Αστεροειδής ανακαλύφθηκε ότι περιστρέφεται γύρω από τη Γη για χιλιάδες χρόνια

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν αστεροειδή, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη για χιλιάδες χρόνια.

Με την ονομασία 2023 FW13, ο διαστημικός αυτός βράχος θεωρείται ως ένα «σχεδόν φεγγάρι» ή «σχεδόν δορυφόρος», που σημαίνει ότι περιφέρεται γύρω από τον ήλιο σε παρόμοιο χρονικό πλαίσιο με αυτό της Γης, αλλά επηρεάζεται ελάχιστα από τη βαρυτική έλξη του πλανήτη μας.

Εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 15 μέτρα, που ισοδυναμεί περίπου με τρία μεγάλα SUV παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Κατά τη διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο, ο 2023 FW13 κάνει επίσης κύκλο γύρω από τη Γη, πλησιάζοντας σε απόσταση 14 εκατομμυρίων χιλιομέτρων τον πλανήτη μας.

Ενδεικτικά, το φεγγάρι έχει διάμετρο 3.474 χιλιόμετρα και πλησιάζει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του σε απόσταση 364.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη NASA.

Ο 2023 FW13 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο από το παρατηρητήριο Pan-STARRS, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστειακού βουνού Haleakalā στη Χαβάη. Στη συνέχεια, η ύπαρξη του αστεροειδούς επιβεβαιώθηκε από το τηλεσκόπιο Καναδά-Γαλλίας-Χαβάης στη Χαβάη και από δύο παρατηρητήρια στην Αριζόνα. Τελικά, καταχωρήθηκε επίσημα ως εύρημα την 1η Απριλίου από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αστεροειδής περιστρέφεται γύρω από τη Γη τουλάχιστον από το 100 π.Χ. ενώ θα συνεχίσει να έχει τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τουλάχιστον μέχρι το 3700 μ. Χ..

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS