NASA: Έφτασε στη Σελήνη η ιστορική αποστολή Artemis I

NASA: Έφτασε στη Σελήνη η ιστορική αποστολή Artemis I

Στον προορισμό της έφτασε πέντε ημέρες μετά την εκτόξευση της από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, η ρομποτική αποστολή Artemis I της NASA, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη.

Η κάψουλα Orion, στο οποίο επιβαίνουν τρία ανδρείκελα, έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14.44 ώρα Ελλάδας την Δευτέρα, οπότε βρισκόταν μόλις 130 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14 τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

Αριστερά, selfie του Orion καθώς φτάνει στην ελάχιστη απόστασή του από τη Σελήνη στα δεξιά. Στη μέση διακρίνεται η Γη (NASA TV)
 

Η επαφή με τη Γη χάθηκε για 34 λεπτά

Η επαφή με τη Γη χάθηκε για 34 λεπτά, καθώς το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι και η NASA περιμένει αγωνιωδώς για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση εικόνων.

Με την ολοκλήρωση της… «μανούβρας» το Orion θα συλληφθεί από τη βαρυτική έλξη της Σελήνηςκαι θα τεθεί τελικά σε μια ασυνήθιστη τροχιά γύρω της.

Ένα σημαντικό ορόσημο θα έρθει στις 26 Νοεμβρίου, οπότε το σκάφος θα φτάσει τα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη και θα καταρρίψει έτσι το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13.

Κανένα όχημα σχεδιασμένο για ανθρώπους δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο μακριά.

Στη συνέχεια, το Orion θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στον ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η ίδια αποστολή θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα.

Τουλάχιστον έναν χρόνο αργότερα, πιθανώς το 2025, η αποστολή Artemis III θα μεταφέρει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό.

NASA: Τα επόμενα βήματα της κάψουλας Orion

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η κάψουλα Orion θα καταρρίψει το ρεκόρ απόστασης της NASA για ένα διαστημόπλοιο σχεδιασμένο για αστροναύτες -σχεδόν 400.000 χιλιόμετρα από τη Γη, που ορίστηκε από το Apollo 13 το 1970. Και θα συνεχίσει, φτάνοντας σε μέγιστη απόσταση από τη Γη, την επόμενη Δευτέρα, σχεδόν 433.000 χιλιόμετρα.

Η κάψουλα θα περάσει σχεδόν μια εβδομάδα σε σεληνιακή τροχιά, πριν κατευθυνθεί προς τη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η ίδια αποστολή θα επαναληφθεί το 2024 με ανθρώπινο πλήρωμα. Αργότερα, ίσως το 2025, η αποστολή Artemis III θα μεταφέρει στη Σελήνη ανθρώπους. Στο πρώτο στάδιο, μεταφέρονται ανθρώπινα ομοιώματα που καταγράφουν τις επιπτώσεις που θα έχει το ταξίδι στο σώμα ενός ανθρώπου. Εξάλλου, πρόσφατα, αξιωματούχος της NASA δήλωσε ότι αυτή τη δεκαετία οι άνθρωποι ενδέχεται να ζήσουν στη Σελήνη. Απώτερος σκοπός, πάντως, είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι προς τον Άρη, με ανθρώπινο πλήρωμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ