Euro 2024: Επτάψυχοι Ιταλοί, με buzzer beater στο 98′ - Έκαναν το τρία στα τρία οι Ισπανοί και προκρίθηκαν στους «16»

Euro 2024: Επτάψυχοι Ιταλοί, με buzzer beater στο 98′ - Έκαναν το τρία στα τρία οι Ισπανοί και προκρίθηκαν στους «16»

Οι 10 αλλαγές που επέφερε στο αρχικό σχήμα της Ισπανίας ο Λουίς ντε Λα Φουέντε, σε σχέση με το ματς κόντρα στην Ιταλία (ο μόνος που δεν… πειράχτηκε ήταν ο Λαπόρτ), δεν εμπόδισαν τους Ίβηρες να επικρατήσουν με 1-0 της Αλβανίας και να τη στείλουν… σπίτι της.

Η Ισπανία έκανε το 3Χ3 στον 2ο όμιλο του Euro 2024 κι εκτός της πρόκρισης και της πρωτιάς που είχε εξασφαλίσει από την 2η αγωνιστική, έκλεισε την Α΄ φάση της διοργάνωσης χωρίς να δεχτεί γκολ (3-0 την Κροατία και 1-0 την Ιταλία στα δύο προηγούμενα ματς).

Πήγε ως αουτσάιντερ στα γήπεδα της Γερμανίας η Αλβανία του Σιλβίνιο και τελικά δεν μπόρεσε να κάνει άλλη μία υπέρβαση. Με μία ισοπαλία (2-2 με την Κροατία) και δύο ήττες (εκτός από τη σημερινή έχασε στην πρεμιέρα με 2-1 από την Ιταλία) αποκλείστηκε από τη συνέχεια, όπως είχε συμβεί και στην παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση Euro, το 2016, μόνο που τότε είχε πετύχει και μία νίκη (1-0 τη Ρουμανία).

Αφού απείλησε δύο φορές μέσα σε ένα λεπτό με ισάριθμες κεφαλιές του Χοσέλου (στην πρώτη απέκρουσε σωτήρια ο Στρακόσια), η Ισπανία πήρε γρήγορα το προβάδισμα στο σκορ.

Από την εξαιρετική ασίστ του Όλμο στο 13′ ο Τόρες πλάσαρε υποδειγματικά με το αριστερό, στέλνοντας τη μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα της Αλβανίας για το 1-0 της «Ρόχα». Το σκορ αυτό δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους, κυρίως γιατί η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε δεν «καιγόταν» για το αποτέλεσμα κι από τη στιγμή που σκόραρε δεν είχε κανένα λόγο να πιέσει.

Η Αλβανία, παρότι «καιγόταν» για το «τρίποντο» φάνηκε μόλις μία φορά στο διάστημα αυτό και συγκεκριμένα στο 45′ με το σουτ του Ασλάνι από το ύψος της περιοχής να βρίσκει σε ετοιμότητα τον Ράγια.

Το δεύτερο ημίχρονο δεν είχε φάσεις στο πρώτο 15λεπτο. Οι παίκτες της Ισπανίας έπαιζαν για να… βγάλουν την υποχρέωση, αυτοί της Αλβανίας δεν μπορούσαν να βρουν κενούς διαδρόμους. Η ομάδα του Σιλβίνιο, πάντως, έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Μπρόγια στο 64′, ο οποίος εντελώς αμαρκάριστος δεν κατάφερε να νικήσει τον Ράγια.

Στο 77′ το αριστερό βολέ του Ασλάνι έφυγε λίγο άουτ, ενώ στην τελευταία καλή φάση του ματς το σουτ του Μπρόγια στο 90’+2 μπλόκαρε εύκολα ο Ράγια.

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)
Κίτρινες: Μπαϊράμι

ΑΛΒΑΝΙΑ (Σιλβίνιο): Στρακόσια, Μπάλιου, Τζιμσίτι, Ατζέτι, Μιτάι, Ραμαντάνι, Ασλάνι, Λάτσι (70′ Μπερίσα), Ασάνι (81′ Μούτσι), Μπαϊράμι (70′ Χότσα), Μανάι (59′ Μπρόγια)
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς ντε λα Φουέντε): Ράγια, Γκριμάλντο, Λαπόρτ (46′ Λε Νορμάντ), Βιβιάν, Νάβας, Θουμπιμέντι, Μερίνο, Οϊαρθάμπαλ, Όλμο (84′ Μπαένα), Τόρες (71′ Γιαμάλ), Χοσέλου (72′ Μοράτα).

Επτάψυχοι Ιταλοί, με buzzer beater στο 98′ «ξέραναν» τους Κροάτες

Ενα buzzer beater του Ματία Τζακάνι, στο 8ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, έσωσε από την… αγωνία την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία και την έστειλε στους «16» του EURO 2024.

Το 1-1 που απέσπασε η «σκουάντρα ατζούρα» από την Κροατία στη Λειψία της χάρισε τη δεύτερη θέση του 2ου ομίλου και την πρόκριση στα νοκ-άουτ, όπου θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (29/6) την Ελβετία.

Ο Λούκα Μόντριτς είχε ανοίξει το σκορ στο 55΄, ένα λεπτό αφότου είχε νικηθεί από τον Ντοναρούμα σε εκτέλεση πέναλτι, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε τελική φάση EURO, αλλά είδε από τον πάγκο την ομάδα του να δέχεται στο φινάλε το γκολ, που την αφήνει τρίτη με δύο βαθμούς (με συντελεστή τερμάτων -3) και -ουσιαστικά- εκτός συνέχειας, με τον ίδιο να αποχαιρετά -πιθανότατα- το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς ήταν αυτή που «καιγόταν» για τη νίκη και απείλησε στο ξεκίνημα του ματς (5΄), με το πολύ δυνατό σουτ του Σούσιτς που έδιωξε με υπερένταση ο Ντοναρούμα. Οι «ατζούρι» σιγά-σιγά ισορρόπησαν το παιχνίδι και… ισοφάρισαν τις ευκαιρίες στο 21΄, με την κεφαλιά του Ρετέγκι να περνάει δίπλα από την εστία, αφού βρήκε λίγο και στον Γκβάρντιολ. Ομως η μεγάλη στιγμή για την Ιταλία ήρθε στο 27΄, όταν ο Λιβάκοβιτς έκανε φανταστική απόκρουση στην καρφωτή κεφαλιά του αμαρκάριστου Μπαστόνι, κρατώντας την ομάδα του «ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης.

Το δίλεπτο 54΄-55΄ έκρυβε συγκινήσεις που σπάνια μπορεί να ζήσει κανείς. Ο Μάκελι, αφότου εξέτασε το βίντεο, καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Κροατίας για -καταφανέστατο- χέρι του νεοεισελθόντα Φρατέζι σε σουτ του Κράμαριτς. Ο πολύπειρος Λούκα Μόντριτς ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Ντοναρούμα έπεσε στην αριστερή γωνία του και απέκρουσε. Η φάση συνεχίστηκε με τους «χρβάτσκι» να επιμένουν, ο Ντοναρούμα έκανε νέα απίθανη επέμβαση σε κοντινή προβολή του Μπούντιμιρ, αλλά οι αμυντικοί της Ιταλίας απλά… παρακολούθησαν τον Μόντριτς, που έφτασε πρώτος στη μπάλα και από κοντά την έστειλε στα δίχτυα, για να λυτρωθεί για το χαμένο πέναλτι και να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ σε τελική φάση EURO (38 ετών και 289 ημερών).

Το γκολ άλλαξε τελείως τη μορφή του αγώνα, με τους Κροάτες να γυρίζουν μαζικά πίσω και τη «σκουάντρα ατζούρα» να μεταφέρει το παιχνίδι γύρω από την περιοχή του Λιβάκοβιτς. Παρά τις αλλαγές του Σπαλέτι, όμως, οι Ιταλοί έμοιαζαν χωρίς… ιδέες και χρειάστηκε να φτάσουν στο 87΄ για να απειλήσουν, με τον Σκαμάκα να μη βρίσκει τη μπάλα στη μικρή περιοχή, στο παράλληλο γύρισμα του Κιέζα.

Ολα έδειχναν να έχουν κριθεί, με την Κροατία να διαχειρίζεται άψογα τα οκτώ λεπτά των καθυστερήσεων. Μερικές φορές, όμως, όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή. Η έμπνευση… απελπισίας του Καλαφιόρι να δοκιμάσει μία κάθετη εφόρμηση, αιφνιδίασε την αντίπαλη άμυνα. Ο κεντρικός αμυντικός της Μπολόνια άνοιξε την κατάλληλη στιγμή αριστερά στον Τζακάνι και ο τελευταίος, με άψογο φαλτσαριστό σουτ, νίκησε τον Λιβάκοβιτς και έστειλε την Ιταλία στους «16».

Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία)
Κίτρινες: Σούσιτς, Μόντριτς, Ιβάνουσετς, Πόνγκρασιτς, Στάνισιτς, Μπρόζοβιτς – Καλαφιόρι, Φατζιόλι

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόνγκρασιτς, Γκβάρντιολ, Κόβασιτς (70΄ Ιβάνουσετς), Μπρόζοβιτς, Μόντριτς (80΄ Μάγερ), Σούσιτς (70΄ Πέρισιτς), Κράμαριτς (89΄ Γιουράνοβιτς), Πάσαλιτς (46΄ Μπούντιμιρ)
ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Καλαφιόρι, Μπαστόνι, Νταρμιάν (81΄ Τζακάνι), Ζορζίνιο (81΄ Φατζιόλι), Μπαρέλα, Ρασπαντόρι (75΄ Σκαμάκα), Πελεγκρίνι (46΄ Φρατέζι), Ντιμάρκο (57΄ Κιέζα), Ρετέγκι.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ