Δημοκρατικοί για Μπάιντεν: «Ο καημένος χρειάζεται ένα τσάι. Ίσως και ένα ουίσκι»

Δημοκρατικοί για Μπάιντεν: «Ο καημένος χρειάζεται ένα τσάι. Ίσως και ένα ουίσκι»

Αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες των Δημοκρατικών για την ηλικία του Τζο Μπάιντεν και το εάν είναι ικανός να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ μετά το χτεσινό ντιμπέιτ, όπου ο Τζο Μπάιντεν άνοιξε τη συζήτηση με ραγισμένη φωνή και έδωσε μπερδεμένες απαντήσεις.

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι συζητήσεις περί αλλαγής ηγεσίας έχουν ήδη ξεκινήσει. Χαρακτηρίζουν την επίδοση του Μπάιντεν αποτυχημένη και μόλις 5 μήνες πριν τις εκλογές των ΗΠΑ, μιλούν ανοιχτά για την αντικατάστασή του στο ψηφοδέλτιο, καθώς οι πιθανότητες για μία ήττα τους στις εκλογές αυξάνονται.

Από την άλλη πλευρά, Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι «τα κατάφερε καλά» στο ντιμπέιτ με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πιστεύω πως τα καταφέραμε καλά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν όταν, φεύγοντας από το ντιμπέιτ, σταμάτησε σ' ένα εστιατόριο της Τζόρτζια όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του για να το παρακολουθήσουν. Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι «δύσκολο να συζητάς με έναν ψεύτη».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον Guardian επιχείρησε επανειλημμένα με ψέματα και μισές αλήθειες να γίνει αρεστός στους ψηφοφόρους. Όταν του τέθηκαν ερωτήσεις που απαιτούσαν σκληρές απαντήσεις, όπως την εισβολή στο Καπιτώλιο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και μετέφερε την κουβέντα στον Μπάιντεν.

Τζο Μπάιντεν: Βραχνιασμένος, ταλαιπωρημένος και μπερδεμένος

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ. Κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του και σκόνταψε. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της διαμάχης, δυσκολεύτηκε να υπερασπιστεί την πολιτική του για την οικονομία και απέτυχε να περιγράψει τις βασικές πρωτοβουλίες για την υγεία, τις οποίες έχει καταστήσει κεντρικής σημασίας για την επανεκλογή του, λέγοντας ότι «τελικά νικήσαμε το Medicare» και δηλώνοντας λανθασμένα πόσο μείωσε η κυβέρνησή του την τιμή της ινσουλίνης.

Μπέρδεψε επανειλημμένα τα «δισεκατομμύρια» με τα «εκατομμύρια» και βρέθηκε να παίζει… άμυνα για μεγάλα διαστήματα της 90λεπτης συζήτησης. Και όταν δεν μιλούσε, στεκόταν παγωμένος, με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια χωρίς να τα ανοιγοκλείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Politico: Δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις απαντήσεις του Τζο Μπάιντεν

Η αμερικανική έκδοση του Politico σχολιάζει ότι ήταν δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς πολλές από τις απαντήσεις του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται γραπτά μηνύματα οποία είδε, Δημοκρατικοί εξέφρασαν τις ανησυχίες για τα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ.

Ένας πρώην βοηθός του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και στην προεκλογική εκστρατεία το χαρακτήρισε «τρομερό», προσθέτοντας ότι αναγκάστηκαν να αναρωτιούνται ξανά και ξανά «Τι είπε μόλις τώρα; Αυτό είναι τρελό».

Ένας πρώην βοηθός του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και στην προεκλογική εκστρατεία – ζήτησε να μην κατονομαστεί - χαρακτήρισε όσα έβλεπε ως «τρομερά».

Επίσης, τρεις στρατηγικοί σύμβουλοι που βρίσκονται κοντά σε τρεις πιθανούς υποψήφιους των Δημοκρατικών για την προεδρία δήλωσαν ότι βομβαρδίζονταν με μηνύματα καθ' όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Ένας σύμβουλος είπε ότι έλαβαν εκκλήσεις για τον υποψήφιό τους να βγει μπροστά ως εναλλακτική λύση στον Μπάιντεν.

Ένας άλλος σύμβουλος είπε ότι έλαβε μηνύματα από σημαντικούς δωρητές, οι οποίοι μιλούσαν για «καταστροφή» και πως το κόμμα πρέπει να κάνει κάτι.

Ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών και υποστηρικτής του Μπάιντεν δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για τον πρόεδρο να τερματίσει την εκστρατεία του. Περιέγραψε τη βραδιά ως «τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία» και είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν τόσο «κακός που κανείς δεν θα δώσει σημασία στα ψέματα του Τραμπ».

Δημοκρατικοί για Μπάιντεν: Ο καημένος χρειάζεται ένα τσάι. Ίσως και ένα ουίσκι

Ένας άλλος βετεράνος συνεργάτης των Δημοκρατικών έστειλε μήνυμα: «Ο Μπάιντεν φαίνεται ότι χρειαζόταν μερικά λεπτά για να ζεσταθεί. Αναρωτιέμαι αν η έλλειψη ακροατηρίου ήταν η σωστή απόφαση. Και ο καημένος χρειάζεται ένα τσάι. Ίσως και ένα ουίσκι».

Ο Τζέι Σουρντουκόφσκι, δικηγόρος και Δημοκρατικός ακτιβιστής από το Νέο Χαμσάιρ, ο οποίος ήταν συμπρόεδρος της προεδρικής εκστρατείας του Μάρτιν Ο΄Μάλει το 2016 στην πολιτεία, δήλωσε: «Ο Μπάιντεν ηττήθηκε - το λέμε τώρα».

Οι αφηρημένες απαντήσεις του Μπάιντεν έδωσαν στον Τραμπ πολλαπλές ευκαιρίες να μπει με ανταπαντήσεις. Κάποια στιγμή, μετά από απάντηση του Αμερικανού προέδρου για το μεταναστευτικό, ο Τραμπ είπε: «Δεν ξέρω τι είπε στο τέλος εκεί. Δεν νομίζω ότι ξέρει τι είπε».

Η εμφάνιση του προέδρου επικρίθηκε ευρέως στο διαδίκτυο και πιθανότατα θα ενισχύσει την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Η ηλικία του Μπάιντεν -81 ετών- αποτελεί εδώ και καιρό ένα βαρίδι, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν την ανησυχία για την ηλικία του.

Οι βοηθοί και οι σύμμαχοι του Μπάιντεν ήλπιζαν ότι οι αλλαγές στο ντιμπέιτ θα βοηθούσε να επικεντρωθεί η προσοχή των ψηφοφόρων στην κούρσα. Αλλά κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, πολλοί Δημοκρατικοί άρχισαν να αμφιβάλλουν ότι αυτή η στρατηγική θα λειτουργούσε πραγματικά υπέρ του Μπάιντεν.

Άτομο που γνωρίζει την υγεία του Μπάιντεν υποστήριξε ότι η απόδοσή του οφείλεται σε κρυολόγημα. Αλλά η ομάδα του προέδρου δεν το είχε αναφέρει αυτό στους δημοσιογράφους μέχρι που ο Μπάιντεν άρχισε να απαντά σε ερωτήσεις στο ντιμπέιτ.

Ένας επιφανής παράγοντας έστειλε μήνυμα: «Ώρα για ένα ανοιχτό συνέδριο».

Επικράτηση Τραμπ δείχνει άμεση σφυγμομέτρηση του CNN

Σύμφωνα με άμεση σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε το ίδιο το CNN για την τηλεμαχία των δύο αντιπάλων, δύο στους τρεις τηλεθεατές (67%) έκριναν ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επικράτησε κατά την αντιπαράθεση στο στούντιο έναντι μόνο 33% που έχρισαν νικητή τον Μπάιντεν.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2020 ο Μπάιντεν είχε θεωρηθεί νικητής ύστερα και από τα δύο ντιμπέιτ με τον ίδιο αντίπαλο, με ποσοστά που έφθαναν το 60%.

Ενα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC τη 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Πολιτικός σχολιαστής CNN: Ηταν επώδυνο

Ο πολιτικός σχολιαστής του CNN Van Jones, ο οποίος ήταν ειδικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η εμφάνιση του προέδρου Μπάιντεν στο ντιμπέιτ την Πέμπτη ήταν «επώδυνη».

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Δούλεψα για τον Τζο Μπάιντεν. Δεν τα πήγε καθόλου καλά», δήλωσε ο Τζόουνς.

«Είναι ένας καλός άνθρωπος. Αγαπάει τη χώρα του. Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Αλλά είχε να ανταποκριθεί σε μια δοκιμασία απόψε για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας και της βάσης. Και απέτυχε να το κάνει», συνέχισε ο Τζόουνς.

Οι Δημοκρατικοί, γράφει το CNN, απελπίστηκαν με την επίδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, με ορισμένους μάλιστα να θέτουν κατ' ιδίαν ερωτήματα για το αν θα πρέπει να παραμείνει υποψήφιος του κόμματος.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα θέλουν να τον δουν να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία τώρα. Είμαστε ακόμη μακριά από το συνέδριό μας και υπάρχει χρόνος για το κόμμα να βρει έναν διαφορετικό δρόμο προς τα εμπρός, αν μας το επιτρέψει», δήλωσε ο Τζόουνς.

«Δεν ήταν αυτό που χρειαζόμασταν από τον Τζο Μπάιντεν και είναι προσωπικά οδυνηρό για πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι μόνο ο πανικός, είναι ο πόνος από αυτό που είδαμε απόψε», πρόσθεσε.

Δεν έπεισε ούτε ο Τραμπ

Πιο «ζωντανός» στο ντειμπέιτ παρουσιάστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να φαίνεται όμως ότι έπεισε τους αναποφάσιστους, σύμφωνα με αναλυτές. Ο μεγιστάνας είχε ορισμένες δυνατές στιγμές, όμως κάποιες από τις ερωτήσεις, τις απέφυγε τεχνηέντως σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν, που είχε καθαρή σκέψη.

Οι δύο υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο μίλησαν μεταξύ άλλων για την οικονομία, τις αμβλώσεις, τον πόλεμο σε Ουκρανία και Γάζα, την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και την ηλικία τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπενθύμισε στους ανθρώπους γιατί τον έδιωξαν πριν από τέσσερα χρόνια, δήλωσε η πρόεδρος της εκστρατείας επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Εκδίδοντας δήλωση μετά τη συζήτηση, η Τζεν Ο' Μάλεϊ είπε ότι ο κ. Τραμπ προσέφερε ένα «σκοτεινό και οπισθοδρομικό παράθυρο» για το πώς θα ήταν οι ΗΠΑ αν επέστρεφε στον Λευκό Οίκο.

Η ίδια εξήρε την επίδοση του κ. Μπάιντεν, λέγοντας ότι παρουσίασε ένα «θετικό και νικηφόρο όραμα» για το μέλλον.

«Η αποψινή εμφάνιση του Τραμπ υπενθύμισε στον αμερικανικό λαό γιατί τον απέλυσε πριν από τέσσερα χρόνια και ενίσχυσε το πόσο υψηλό είναι το διακύβευμα αυτό το Νοέμβριο για το μέλλον της χώρας μας», πρόσθεσε.

Όσα έγιναν στο ντιμπέιτ

Χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (4 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελλάδα) στην πρώτη τους τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε πολλά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Δείτε το ντειμπέιτ

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο 78χρονος πρώην πρόεδρος, που εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ