Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Δημόσιο Λογιστικό

vouliready

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας - Δημόσιο Λογιστικό.

Με το νομοσχέδιο, υιοθετούνται μεταξύ άλλων διορθωτικές ενέργειες σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο την εξασφάλιση των τεθέντων δημοσιονομικών στόχων και την έγκαιρη αποτροπή των ελλειμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, ενώ συγκροτείται και μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή - το Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέχισε και σήμερα την κριτική του, αντιτιθέμενος στους "ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες" που υιοθετούνται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως υποστήριξε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικά ομοσπονδιοποιημένος Προϋπολογισμός στην Ε.Ε. (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ), δεν υπάρχουν και εξισωτικοί πόροι που να αντιμετωπίζουν την ύφεση σε τοπικό επίπεδο. "Γιατί να είναι ένας ο δημοσιονομικός κανόνας για όλες τις χώρες; Τις ίδιες ανάγκες έχει η Γερμανία και η Ολλανδία με την Πορτογαλία και την Ισπανία; Γιατί να υπάρχει παντού η υποχρέωση για ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς και να μην ενθαρρύνουν οι κανόνες μια πιο επεκτατική δημοσιονομικά, πολιτική;" αναρωτήθηκε ο κος Τσακαλώτος.

"Είναι αντίφαση, να προσπαθείς να πείσεις ότι θέλεις την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ δεν συμμετέχεις δημιουργικά στη συμπλήρωση της αρχιτεκτονικής της" απάντησε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

"Ο πληθωρισμός κατατρώει το λαϊκό εισόδημα" απάντησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σχετικά με τις προτάσεις του Ευ.. Τσακαλώτου για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. "Κανένα κράτος δεν πρόκειται να αποδεχθεί να μειώσει τα πλεονάσματά του για να μειωθούν τα ελλείμματα κάποιου άλλου, και αν οι δανειστές δεχθούν μείωση του χρέους, θα επιβάλλουν όρους για το πώς αυτό θα υλοποιηθεί" τόνισε.

Ο κος Σταϊκούρας στην ομιλία του, απάντησε και σε βολές που είχε απευθύνει χθες ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος, είχε αφήσει αιχμές για την δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή, είχε τονίσει πως γενικά στη μεταπολίτευση, "οι δημοσιονομικές επιδόσεις σχετίζονταν με τον εκλογικό κύκλο, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να παρατηρούνται τις χρονιές των εκλογών" και είχε χαρακτηρίσει ενδεικτικά "αποτυχημένο" τον Προϋπολογισμό του 2009.

"Είναι οξύμωρο, να ευαγγελίζεσαι την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να τονίζεις το πρόβλημα του εκλογικού κύκλου, ενώ κατά τις προεκλογικές περιόδους να έχεις ξεπεράσει κάθε επίδοση, τάζοντας τα πάντα στους πάντες" σχολίασε στην απάντησή του ο κος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Κώστα Καραμανλή για "χαμήλωμα των τόνων" σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα του 2009.

Αντίστοιχα αντιμετώπισε ο κος Σταϊκούρας και την εντονότατη κριτική των ΑΝΕΛ (για "εθνική μειοδοσία" είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση η Ραχήλ Μακρή), υπενθυμίζοντας πως ο Πάνος Καμμένος "συμμετείχε" στη Νέα Δημοκρατία, όταν εκείνη είχε υποστηρίξει το πρώτο Μεσοπρόθεσμο.

Σημειώνεται εξάλλου, η θετική αντιμετώπιση που είχε το νομοσχέδιο από τους προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Εκ μέρους πάντως, του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ο Συντονιστής του Παναγιώτης Λιαργκόβας, αν και αποδέχθηκε την ανάγκη εξασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του ελέγχου της μέσω του Εθνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, αναγνώρισε πως και οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν στερούνται μειονεκτημάτων: "Οι κανόνες είναι συνήθως ποσοτικοί, και πολλές φορές θέτουν αυθαίρετα όρια στο χρέος και στα ελλείμματα - και ως εκ τούτου, δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ ενδέχεται να ενθαρρύνουν και την εφαρμογή δημιουργικής λογιστικής στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων" ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, "και με το νέο, πλέον δεσμευτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αρκεί να εκμεταλλευτούμε υπό προϋποθέσεις τις όποιες αναπτυξιακές ευκαιρίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή και θα υπάρξουν στο μέλλον, ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις που βοηθούν στη μείωση των στρεβλώσεων και στην καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού" εκτίμησε ο κος Λιαργκόβας.

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ