Συναγερμός για τα ναυάγια - Άνοιξε την «κάνουλα» των προσφύγων ο Ερντογάν;

Συναγερμός για τα ναυάγια - Άνοιξε την «κάνουλα» των προσφύγων ο Ερντογάν;

Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις ελληνικές αρχές τα ναυάγια που συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, στα οποία 30 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται πιθανότητα καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα ιστιοφόρα τα οποία είχαν εμπλακεί στα τελευταία περιστατικά είχαν αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Το χθεσινό ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου ήταν το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους.

Ερωτήματα
Το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες -σε όλα τα παραπάνω περιστατικά- ήταν καλές δεν δικαιολογεί την τραγική κατάληξη που είχαν. Εξ’ ου και γεννώνται ερωτήματα για τη στάση του τουρκικού κράτους και κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να πιέσει με το προσφυγικό τη Δύση, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Προς το παρόν, η Ελλάδα ακολουθεί στάση επιφυλακής στο σκέλος του μεταναστευτικού προσφυγικού, το οποίο κρύβει και τις περισσότερες παγίδες.

Όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές, θα σημειωθούν και άλλες εισροές προσφύγων και μεταναστών αφού ενδέχεται η Αγκυρα να δοκιμάζει την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών, χωρίς να αποκλείουν, δε, την εξαγωγή της κρίσης που βιώνει στο εσωτερικό ο Ερντογάν με άνοιγμα της «κάνουλας» των προσφυγικών ροών.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, αρκετές είναι οι αναφορές τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στο ζήτημα αυτό, με τον Ερντογάν μάλιστα να εξαπολύει προ ημερών επίθεση κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αντί να απαντήσει στις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για να μπει ένα τέλος στο δίκτυο των διακινητών που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες με την ανοχή της Τουρκίας, έστρεψε τα βέλη του προς όλους τους άλλους εκτός από την αυλή του.

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα βυθίζει φουσκωτά των προσφύγων στο Αιγαίο. «Η Μεσόγειος έχει γίνει νεκροταφείο λόγω της στάσης της Δύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια πολύ σκληρή κριτική εναντίον των Δυτικών χωρών.

Μήνυμα Μηταράκη στην Τουρκία
«Καθώς οι νέες απώλειες ανθρώπων στο Αιγαίο σοκάρουν, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές στη θάλασσα και να μάχεται κατά των λαθροδιακινητών, αλλά δεν είναι αρκετό».

Το παραπάνω ανάρτησε στο twitter, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Τι ζητά από την Τουρκία
Επίσης ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι: «Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε την εγκληματική τους δράση και καλούμε την Τουρκία να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων».

560 εκατ. ευρώ στην Τουρκία
Στο σημείο αυτό, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.

Το ποσό των 560 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Αυτή η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία είναι το κλειδί για τη διασφάλιση των μελλοντικών προοπτικών εργασίας. Θα παράσχουμε επίσης χρηματοδότηση στις Αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την αύξηση της προστασίας των συνόρων, ιδίως ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Το πρώτο μέτρο, ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ, θα στηρίξει την ποιοτική συνεκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως μέσω υποτροφιών. Η δεύτερη απόφαση χρηματοδότησης προβλέπει 30 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και των συνόρων: ανάπτυξη ικανοτήτων και βελτίωση των προτύπων και των συνθηκών για τους μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας, καθώς και βελτιώσεις στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση στα τουρκικά αεροδρόμια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS