fbpx

Μεταναστευτικό: Τρία ναυάγια τις τελευταίες ώρες - Μεγάλα ερωτηματικά για τη στάση της Τουρκίας

Το τελευταίο Ναυάγιο, αυτό της Πάρου, ήταν το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο

Τα τελευταία γεγονότα με τα ναυάγια έχουν προκαλέσει φρικτό πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση. Τριάντα πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται πιθανότητα καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα ιστιοφόρα τα οποία είχαν εμπλακεί στα τελευταία περιστατικά είχαν αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Το τελευταίο Ναυάγιο, αυτό της Πάρου, ήταν το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο.

Μεγάλα ερωτηματικά

Πρώτα απ’ όλα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η στάση του τουρκικού κράτους και κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να πιέσει με το προσφυγικό τη Δύση, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Η χώρας μας από την πλευρά της βρίσκεται σε στάση επιφυλακής σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές, θα σημειωθούν και άλλες εισροές προσφύγων και μεταναστών αφού ενδέχεται η Αγκυρα να δοκιμάζει την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών, χωρίς να αποκλείουν, δε, την εξαγωγή της κρίσης που βιώνει στο εσωτερικό ο Ερντογάν με άνοιγμα της «κάνουλας» των προσφυγικών ροών.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, αρκετές είναι οι αναφορές τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στο ζήτημα αυτό, με τον Ερντογάν μάλιστα να εξαπολύει προ ημερών επίθεση κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αντί να απαντήσει στις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για να μπει ένα τέλος στο δίκτυο των διακινητών που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες με την ανοχή της Τουρκίας, έστρεψε τα βέλη του προς όλους τους άλλους εκτός από την αυλή του.

560 εκατ. ευρώ στην Τουρκία

Στο σημείο αυτό, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.

Το ποσό των 560 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Αυτή η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία είναι το κλειδί για τη διασφάλιση των μελλοντικών προοπτικών εργασίας. Θα παράσχουμε επίσης χρηματοδότηση στις Αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την αύξηση της προστασίας των συνόρων, ιδίως ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Το πρώτο μέτρο, ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ, θα στηρίξει την ποιοτική συνεκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως μέσω υποτροφιών. Η δεύτερη απόφαση χρηματοδότησης προβλέπει 30 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και των συνόρων: ανάπτυξη ικανοτήτων και βελτίωση των προτύπων και των συνθηκών για τους μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας, καθώς και βελτιώσεις στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση στα τουρκικά αεροδρόμια.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS