Μητσοτάκης: Αύξηση 20% για τις εφημερίες στο ΕΣΥ -Νόμος του κράτους από το 2024 τα μη κρατικά πανεπιστήμια 

Μητσοτάκης: Αύξηση 20% για τις εφημερίες στο ΕΣΥ -Νόμος του κράτους από το 2024 τα μη κρατικά πανεπιστήμια 

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είναι ο τελευταίος που θα μιλήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία.

Η ψήφιση διεξάγεται ταυτοχρόνως, με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες, για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Μητσοτάκης: Οι πέντε δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ενώπιον της Βουλής

«Θα αναζητήσω συμβουλής από τον κ. Κουτσούμπα τι συμβαίνει όταν πρέπει να μιλήσεις με πόνο στη μέση, οπότε θα ήθελα να δείξετε λίγη κατανόηση», είπε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τον πρώτο προϋπολογισμό ύστερα από 14 χρόνια, που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα.

«Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο, ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023. Και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.

Θέλω να αναλάβω πέντε δεσμεύσεις, είπε:

  • Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία 10 χρόνια.
  • (Η Ελλάδα ) να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη.
  • Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
  • Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.
  • Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.

«Η επενδυτική βαθμίδα, τέλος, νομίζω ότι πρέπει να μεταφραστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας, συνάντησης με την πραγματικότητα, ένας σταθμός στην πορεία μας με την εθνική ωρίμανση. Είναι προϋπόθεση αυτή, εξάλλου, της εξέλιξης κάθε χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια, η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτού μας. Γιατί η συγκυρία αυτή είναι ταυτόχρονα η πρώτη σελίδα μιας καινούριας διαδρομής, ο πρόλογος της οποίας ήταν η προηγούμενη τετραετία».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί 10%.

Για την Παιδεία ο πρωθυπουργός τόνισε αναφερόμενος στην Παιδεία ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση στο δημόσιο σχολείο, ενώ θα γίνει νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2024 τα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι όλα είναι τέλεια αλλά η Ελλάδα του 2023 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν βρήκαν τίποτα θετικό να πουν, ακριβώς όπως έκαναν και προεκλογικά. Να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε, αλλά να μην ξεχνάμε ότι η χώρα απώλεσε το ¼ του ΑΕΠ καμία χώρα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοια οικονομική καταστροφή. Να τρέξουμε να χτίσουμε στα επιτεύγματα της προηγούμενης 4ετίας.

Περιορισμός της φοροδιαφυγής, την ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κράτους.

Ενας μέρος της αύξησης των δαπανώ που θέλουμε να κάνουμε στην υγεία θα προκύψει από το χτύπημα στην παραοικονομία στην Υγεία.

Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός και κοινωνικά δίκαιος, αυξάνει εισοδήματα, καταργεί φόρους, είναι προϋπολογισμός αξιόπιστου ευρωπαϊκού κράτους 

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ