Εκλογές 2023: Ομιλία Μητσοτάκη απόψε στο Σύνταγμα, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Εκλογές 2023: Ομιλία Μητσοτάκη απόψε στο Σύνταγμα, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στη ΝΔ για την αποψινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Σύνταγμα, με την οποία κλείνει ένας μακρύς εκλογικός κύκλος που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα.

Αυτό στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει και στην αποψινή του ομιλία είναι ότι η κάλπη της Κυριακής είναι άδεια και για να γεμίσει με ψηφοδέλτια της ΝΔ απαιτείται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση.

Μήνυμα κόντρα στον εφησυχασμό

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει με κάθε τρόπο να αναφερθεί με λεπτομέρειες στα σχέδια του και ειδικά στην στελέχωση της κυβέρνησης ακόμα και σε πολύ στενούς συνεργάτες του. Εκτιμά ότι η συζήτηση αυτή και η μεταφορά της στο δημόσιο διάλογο λίγες ημέρες πριν τις κάλπες δεν βοηθά στην εκλογική μάχη για δύο λόγους.
Πρώτον, διότι θεωρεί ως τον μεγαλύτερο αντίπαλο για τη ΝΔ τον εφησυχασμό και την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί και αυτή η κουβέντα συμβάλει στο ανάλογο κλίμα. «Θα εξακολουθώ να επιμένω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, να μην υπάρχει καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος», δήλωσε χθες στο Mega, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το οποίο προέχει είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία».

Φρένο στις διαρροές για ονόματα

Σε αυτό έγκειται και ο δεύτερος λόγος, δηλαδή, να εκληφθεί από ένα μέρος του εκλογικού σώματος ως ένδειξη αλαζονείας, κάτι που ξορκίζει ο κ. Μητσοτάκης από την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Εξ ου και όταν στις αρχές της εβδομάδας άρχισαν να γράφονται τα πρώτα ονόματα φέρεται να ενοχλήθηκε από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκτίμηση του αυτή επιβεβαίωσαν τις τελευταίες ημέρες και τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που πραγματοποιεί η Πειραιώς. Για αυτό και το μήνυμα που έστειλε σε «αυτούς ή αυτές που προεξοφλούν υπουργική θέση» να κάνουν κράτει αυτή τη στιγμή. 

Προετοιμασία για την επόμενη ημέρα από τις εκλογές

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία ώστε εφόσον η ΝΔ είναι αυτοδύναμη την Κυριακή να είναι έτοιμος ο κ. Μητσοτάκης να σχηματίσει την κυβέρνηση του την επόμενη ημέρα. Όπως είπε στο Mega «το κοινοβουλευτικό σύστημα επιτάσσει η κυβέρνηση να ορκίζεται αμέσως, Τρίτη, Τετάρτη» συμπληρώνοντας πως για τον ίδιο «δεν είναι ένδειξη αλαζονείας αλλά καλής προετοιμασίας», ώστε να είναι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο. Για αυτό το λόγο είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης ώστε τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθούν στο ΣτΕ για έγκριση.

Τα σενάρια για τα χαρτοφυλάκια και οι υπουργοί

Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr έχουν φύγει από το τραπέζι εδώ και μέρες τα σενάρια για συγχωνεύσεις ή διασπάσεις υπουργείων όπως Ψηφιακής Πολιτικής με το Εσωτερικών ή το Μεταφορών και Υποδομών, αντίστοιχα. «Δεν θέλω να δημιουργήσω πληθωρισμό καινούργιων υπουργείων, διότι αυτό έχει μία δυσκολία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες στη μελέτη που έγινε το προηγούμενο διάστημα η λειτουργία των νέων δομών και η απορρόφηση των αλλαγών από την δημόσια διοίκηση θα δημιουργούσε σημαντικές καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Το νέο υπουργείο που θα δημιουργηθεί είναι μόνο το Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής για το οποίο έχει ήδη μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο θα αποσπάσει ένα κομμάτι του υπουργείου Εργασίας. Επίσης, το Αθλητισμού θα μεταφερθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας και θα αναβαθμιστεί με τοποθέτηση αναπληρωτή υπουργού.

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα μείνει ως έχει, ωστόσο, θα υπάρχει αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Μεταφορών. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ότι βρεθούν σε αυτό δύο μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης σε διακριτούς ρόλους ενώ τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αρκετά, όπως του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιάννη Οικονόμου, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ή και του Νίκου Παπαθανάση. 

Λίγα είναι τα υπουργεία που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο και φαίνεται να έχουν κλειδώσει στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και να μην επηρεάζονται από πιθανές καραμπόλες. Σε αυτά ανήκει το υπουργείο Οικονομικών με τον Κωστή Χατζηδάκη να θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την θέση. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλοι οι αναπτυξιακοί πόροι του υπουργείου Ανάπτυξης όπως το ΕΣΠΑ ώστε μαζί το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσουν ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο για την χώρα με επικεφαλής Αναπληρωτή Υπουργό, όπου ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Σκυλακάκη και του Νίκου Παπαθανάση. Αν τελικά τοποθετηθεί ο δεύτερος, τότε ο κ. Σκυλακάκης είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο υπουργείο Ενέργειας. Στα «κλειδωμένα» υπουργεία κατατάσσεται από πολλούς και το Παιδείας με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ στο υπουργείο Άμυνας εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση ο Νίκος Δένδιας. Η αύξηση των γυναικών στο νέο υπουργικό σχήμα, την οποία έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης προεξοφλεί ότι τα περισσότερα πρόσωπα του προηγούμενου υπουργικού συμβούλιο θα παραμείνουν στην κυβέρνηση αλλά θα μεταφερθούν σε άλλα χαρτοφυλάκια. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η Λίνα Μενδώνη η οποία θα παραμείνει στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε άλλο πόστο θα βρεθεί η Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει ακουστεί για διάφορες θέσεις με τελευταία και ισχυρή πιθανότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας στο Μέγαρο Μαξίμου

Δεδομένο θεωρείται το σχήμα των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα παραμείνουν ο Γιάννης Μπρατάκος σε θέσεις υπουργών Επικρατείας ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Άκης Σκέρτσος και η νέα προσθήκη θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου που εδώ και πολλούς μήνες έχει ενταχθεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης προορίζεται για το υπουργείο Εξωτερικών και εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί θα αποχωρήσει ύστερα από τέσσερα χρόνια από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, όμως, αναμένεται να βρίσκεται η Σοφία Ζαχαράκη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει σε αυτήν για το πρόσωπο της Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ