Πλεύρης: Αναστέλλεται προσωρινά το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών - Θα επαναξεταστεί το φθινόπωρο η απόφαση

Για το θέμα της 4ης δόσης του εμβολίου, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Απρίλιο.


Από την 1η Απριλίου και μετά, οι μαθητές θα υποχρεούνται στη διενέργεια μόνο ενός self test την εβδομάδα, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ξεκαθάρισε ότι αναστέλλονται από τις 15 Απριλίου έως τις 30 Αυγούστου και μετά θα επανεξεταστούν και οι όποιες αποφάσεις θα συναρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα σήμερα, επισήμανε ότι έχει δύο όψεις.

Ειδικότερα, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες, εντός και εκτός ΜΕΘ. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό, έχει το γεγονός ότι το 85% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι και το 90% των άνω των 60.

Όσον αφορά στην αναστολή των υγειονομικών, ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός. Οι υγειονομικοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ έως και τις 31/12.

Μετά το ζήτημα τους θα επανεξεταστεί ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι από τους 7.000 υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή αρχικά, αυτήν τη στιγμή παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου οι 3.500, αλλά υπάρχουν και πολλοί που επέστρεψαν με πιστοποιητικό νόσησης, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι εμβολιάστηκαν.

Για το θέμα της 4ης δόσης του εμβολίου, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Απρίλιο, αφού προηγηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων.

Τέλος, σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν θα καταργηθεί.

Αυτό που μελετάται να καταργηθεί, για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και το καλοκαίρι, είναι οι περιορισμοί που υπάρχουν για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS