ΠΑΣΟΚ: Όλα τα κορυφαία στελέχη εναντίον Ανδρουλάκη -Ζητούν εκλογές ηγεσίας «εδώ και τώρα»

ΠΑΣΟΚ: Όλα τα κορυφαία στελέχη εναντίον Ανδρουλάκη -Ζητούν εκλογές ηγεσίας «εδώ και τώρα»

Επιχειρώντας να απαντήσει στις προτροπές για κάλπες εντός του 2024, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι οι όποιες αποφάσεις και τα εκκρεμή ζητήματα του ΠΑΣΟΚ μετατίθενται για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου και δεν ανοιξε τα χαρτιά του για προσφυγή στην βάση του κόμματος.

Στην χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταγράφηκαν οι αγωνίες και οι διαφωνίες για την ηγεσία, τη λειτουργία του κόμματος και το μέλλον του προοδευτικού χώρου.

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «γόνιμη συζήτηση» ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα προσπαθήσει η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήθηκαν. «Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», είπε.

«Για μένα η ενότητα δεν είναι μόνο λόγια, ούτε διακηρύξεις, είναι κουλτούρα. Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα. Δεν γυρνάει πίσω. Σήμερα, λοιπόν -κατά κάποιους-, η άνοδος κατά 5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα! Η άνοδος κατά 4% από τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι ήττα!», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επέμεινε στην ανάλυσή του ότι το κόμμα σταδιακά ανεβαίνει στις εκλογές.

«Πυρά» Ανδρουλάκη κατά των αμφισβητιών του

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέσυρε κατηγορίες περί συμφερόντων και «Ποντίων Πιλάτων» και εξαπέλυσε βολές κατά των αμφισβητιών του. Τους χαρακτήρισε «Πόντιους Πιλάτους», που δεν πήραν τον λόγο στην κοινοβουλευτική ομάδα και σήμερα λένε ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι κάποιοι δημιουργούν αίσθηση πλήρους ταπείνωσης και αποτυχίας, για να γίνει κάτι άλλο… «Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Και όχι να στήσουμε μια πασαρέλα, για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο», είπε.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης μας είπε ότι όλοι φταίνε εκτός από τον ίδιο», σχολίαζαν στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση και επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «αν επιμείνει να γίνουν εκλογές το 2025 στη ΚΕ, θα γίνει κόλαση».

Ανδρουλάκης: Έκανα λάθη αλλά δεν είναι ήττα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Ο κ. Ανδρουλάκης, απέφυγε να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική, αρκούμενος να παραδεχθεί ότι έκανε κάποια λάθη.

Είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες της παράταξης και το εκλογικό αποτέλεσμα, παραδεχόμενος ότι έχει κάνει λάθη, κυρίως όμως εξαπέλυσε πυρά κατά στελεχών του κόμματος.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες, αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους», είπε μεταξύ άλλων.

Επέμεινε ότι δεν είναι ήττα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και επιτέθηκε κατά των αμφισβητιών του.

Στον αντίποδα, βρέθηκε σχεδόν απομονωμένος καθώς ελάχιστοι σηκώθηκαν να τον υπερασπιστούν με τις ομιλίες τους.

Αντιθέτως, ακόμη και πρώην σύμμαχοί του, του άσκησαν δριμύτατη κριτική.

Κοινό ήταν το αίτημα για εσωκομματικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν και σχεδόν ομόθυμη κριτική για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια και την έλλειψη καθοδήγησης και πολιτικής λειτουργίας.

Διαγραφές και όργανα του κόμματος

Τέλος, του άσκησαν σκληρή κριτική και για τις απειλές περί διαγραφών που εξαπέλυσε, κάτι στο οποίο ο ίδιος φάνηκε να επιμένει, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας: «Έχω κάνει τόσες πολλές, που τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή, τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;», είπε, επισείοντας ξανά την απειλή διαγραφών.

Επικαλούμενος το πολιτικό ήθος ανέφερε «όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε» και όχι «να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο».

Χάρης Δούκας: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα τώρα -Δεν κάνω πίσω, δεν υποχωρώ»

Την ίδια ώρα, ο Χάρης Δούκας έβαλε ένα «λιθαράκι» πιο κοντά στην υποψηφιότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι έγινε και παραμένει στόχος επιθέσεων, για να σημειώσει: «Όμως, δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Δούκας προ ημερών είχε ζητήσει ανοικτά την άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Πυρ ομαδόν κατά Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ

Πολύ αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία απάντησε στα περί διαγραφών λέγοντας: «Δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού».

«Εσωστρέφεια δεν είναι η διαφορετική άποψη, αλλά η αντίληψη του κόμματος ως κλειστής ομάδας κολλητών με υπολειτουργία των οργάνων» πρόσθεσε.

Δριμύ «κατηγορώ» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε και ο Κώστας Σκανδαλίδης στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου» φέρεται να του είπε, απαντώντας στις απειλές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί διαγραφών.

Ο Πέτρος Ευθυμίου, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ζήτησε κάλπες και εκλογή ηγεσίας άμεσα: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά, δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι».

Σκληρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που σήκωσε πρώτος το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας εντός του 2024, απαντώντας στις αιχμές Ανδρουλάκη περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από τους αμφισβητίες του, ότι «οι αιτιάσεις περί διαπλοκής ήταν το αγαπημένο σπορ των ηγεσιών, όταν ήθελαν να δημιουργήσουν εσωτερικό εχθρό».

«Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, απαντώντας ευθέως στις απειλές Ανδρουλάκη. Άσκησε, δε, έντονη κριτική για τη λειτουργία του κόμματος υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη:

Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε «κάλπη αναγέννησης» το συντομότερο δυνατόν, λέγοντας ότι αν θέλουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης,επισήμανε ότι δεν συμβιβάζεται με κόμμα του 13% ή του 15%.

Η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης επισήμανε πως η συζήτηση πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοιχτή, με όρους καθαρούς. «Τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μας βρουν στο ύψος των περιστάσεων», είπε.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Έφη Χαλάτση εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι «ενώ είχε τη στήριξη όλων και πολιτεύτηκε με σημαία τη θεσμικότητα, λειτούργησε μόνο αντιθεσμικά με μια κλειστή ομάδα»

Για αυταρχική λειτουργία του κόμματος έκανε λόγο ο Φίλιππος Σαχινίδης. «Χάσαμε», είπε και συνέχισε δηκτικά: «Αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε. Θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα».

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε «έχουμε την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, ενός ΚΚΕ του Κέντρου» και πρόσθεσε: «Χάσαμε, μην το ψάχνεις Νίκο, δεν πετύχαμε τους στόχους μας».

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα συλλογικότητας στη λειτουργία του κόμματος και πως «το αφήγημά μας στην ελληνική κοινωνία δεν είναι σαφές».

Αιχμές τόσο κατά του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και κατά των υποψήφιων «δελφίνων» για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ άφησε ο βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης,ο οποίος σημείωσε πως παρότι το θέμα ηγεσίας δεν τέθηκε με τον καλύτερο τρόπο, εν τούτοις «δεν αντέχουμε μέχρι το 2025».

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ