Χάρης Δούκας: Δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή των κινήσεων Ανδρουλάκη

Χάρης Δούκας: Δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή των κινήσεων Ανδρουλάκη

«Το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία.

Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα «κάντε επιτέλους κάτι» έρχεται από παντού». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Οι δηλώσεις του προοιωνίζονται ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει ''παρών'' στην κούρσα ηγεσίας με την αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη να συνεχίζεται.

Χάρης Δούκας: Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα

Στην παρούσα φάση, πάντως, αποφεύγει να επιβεβαιώσει την απόφασή του να κατέβει στις εσωκομματικές κάλπες, όταν ξεκινήσει η διαδικασία. «Προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχθεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα», εξηγεί ο κ. Δούκας, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα και εστιάζει στο μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά: «Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες. Δεν μπορεί να αναζητηθεί σε κλειστά γραφεία, σε κινήσεις ηγεσιών και σε συνεννοήσεις μηχανισμών».

Τονίζει ακόμη ότι στην πορεία ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθοριστικό και αναντικατάστατο. «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δρομολογηθεί με επιτυχία η προσπάθεια ανασύνθεσης της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να ανατάξει τις δυνάμεις του, να κλείσει τον κύκλο των αλλεπάλληλων ηττών και να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε το λόγο στην βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας».

Την ίδια ώρα, κύκλοι του Χάρη Δούκα προσθέτουν ότι «όταν έρθει η ώρα» θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα περιγράψει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αναβάθμιση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Το δίλλημα

Το δίλημμα για τον Χάρη Δούκα είναι, όπως λέει στους συνομιλητές του: στασιμότητα ή επανεκκίνηση τώρα; Και η απάντηση, όπως σπεύδει να διευκρινίσει είναι συγκεκριμένη: επανεκκίνηση και εκλογή από τη βάση τώρα. Αλλιώς θα οδηγηθούμε ως κόμμα σε παράλυση, σε σήψη, σε ένα σπιράλ θανάτου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Είχε τεθεί ο στόχος από την ηγεσία για τη δεύτερη θέση. Υπάρχει λοιπόν μια πολιτική ήττα. Χρειάζεται πολιτικό πλαίσιο και πρέπει όλοι να πάρουν θέση και την ευθύνη για να σωθεί, όπως πρέπει η παρτίδα την επόμενη μέρα», υποστηρίζουν επίσης και κάνοντας αναφορές στην ανασύνθεση και την επανένωση της κεντροαριστεράς εξηγούν ότι μετά το πρώτο βήμα εκλογής από τη βάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να γίνει το επόμενο.

«Ανασύνθεση και επανένωση μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει. Να βάλει μέσα στη «ψυχή» του και άλλες δυνάμεις ξανά. Όπως έκανε η Γεννηματά ιδρύοντας με κορμό το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής και καλώντας δυνάμεις εκτός Χαριλάου Τρικούπη, σε συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων», συμπληρώνουν κύκλοι του Δημάρχου Αθηναίων που ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική.

Η υποψηφιότητα Δούκα «εγκαινιάζει» μια νέα περίοδο στη σχέση του με το Νίκο Ανδρουλάκη, και προϊδεάζει για άγρια κόντρα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

«Αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να ολοκληρώσει τη θητεία του. Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα, να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, στα Παραπολιτικά 90,1 προχθές, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Πάντως, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρουν η αυριανή συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Θα ακολουθήσει στις 30 Ιουνίου η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι αρμόδια να αποφασίσει για τον «οδικό χάρτη».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ