Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μεγάλη Βρετανία - Σημαντικές επαφές και συζητήσεις

Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μεγάλη Βρετανία - Σημαντικές επαφές και συζητήσεις

Στη Βρετανία βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιείται σήμερα στην κομητεία Όξφορντσιρ.

Πρόκειται για την τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας από τότε που δημιουργήθηκε ο θεσμός το 2022 με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι μια πλατφόρμα, ένα φόρουμ που στόχο έχει την προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη. Συνολικά συμμετέχουν 47 ηγέτες από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα απουσιάζουν οι πρόεδροι της Κύπρου και της Τουρκίας, καθώς επίσης και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη Σύνοδο θα πραγματοποιηθούν δύο βασικές συνεδριάσεις της ολομέλειας και τρεις ξεχωριστές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που θα αφορούν τη μετανάστευση, την ενέργεια και την υπεράσπιση-διασφάλιση της δημοκρατίας. Στην τελευταία θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Σαρλ Μισέλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε βρετανικό έδαφος και είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής στην οποία οικοδεσπότης είναι ο νεοεκλεγείς Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Στάρμερ θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, καθώς επιθυμεί στενότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των συνόρων, ενώ εκτιμάται ότι θα δεσμευτεί για την παροχή βοήθειας για την πάταξη την παράνομης μετανάστευσης μέσω συνεργασίας με τη Europol και τη Frontex. Άλλωστε και ο ίδιος θα συμμετέχει στο τραπέζι στρογγυλής τραπέζης με θέμα το μεταναστευτικό. Σε αυτό μεταξύ άλλων θα βρίσκονται και οι ηγέτες της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Γερμανίας, της Μάλτας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας. Η Σύνοδος πραγματοποιείται στην ιστορική έπαυλη Μπλένιμ, χώρο γέννησης του Ουίντσον Τσόρτσιλ, που βρίσκεται λίγο έξω από την Οξφόρδη στην κομητεία Όξφορντσιρ. Ελπίζω ότι τελικά το ζήτημα θα επιλυθεί και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μητσοτάκης: Η Σύνοδος αυτή να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασίλειου και της ΕΕ
Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που ξεκίνησε σήμερα στην ιστορική έπαυλη Μπλένιμ που βρίσκεται λίγο έξω από την Οξφόρδη ο κ. Μητσοτάκης αρχικά ευχαρίστησε τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας για τη διοργάνωση της Συνόδου και του ευχήθηκε καλή τύχη. Παράλληλα ευχήθηκε η Σύνοδος αυτή να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασίλειου και της ΕΕ.

Αμέσως μετά τόνισε πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ σημαντική ψηφοφορία στο Στρασβούργο για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να έχουμε συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα επισήμανε πως η ατζέντα των προτεραιοτήτων που παρουσίασε η κ. Φον ντερ Λάιεν και αφορούν την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και το μεταναστευτικό «θα συζητηθούν σήμερα και εδώ στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα καθώς είναι θέματα που αφορούν όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως σε δύο μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο η οποία οδήγησε στη συνεχιζόμενη κατοχή. «Η Κύπρος είναι το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα πως το ζήτημα αυτό «επιτέλους θα επιλυθεί και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πιθανή λύση σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας πως η ΕΕ έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και αυτό, όπως υπογράμμισε, «είναι μια σωστή προτεραιότητα». Έχουμε υπογράψει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και χρειάζεται να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να επικεντρωθούμε περισσότερο σε νόμιμες οδούς μετανάστευσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα για παράδειγμα έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν αποφασίζουν οι διακινητές ποιος εισέρχεται στην ΕΕ αλλά οι χώρες-μέλη να έχουν την τελική ευθύνη για να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ