Κρίσιμη η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ελλάδα -Τι σηματοδοτεί η κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Κρίσιμη η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ελλάδα -Τι σηματοδοτεί η κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Η εσπευσμένη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ελλάδας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ και Χαμάς, κρίνεται ευλόγως κρίσιμη

Η Τουρκία θα είναι ο πρώτος σταθμός του Αμερικανού διπλωμάτη σε μια περιοδεία που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και που θα τον οδηγήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, και σε άλλες επτά χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Βασικά θέματα στις επαφές του θα είναι, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, τα επείγοντα μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η επίσκεψη στην Τουρκία εκ των πραγμάτων είναι περίπλοκη, καθώς γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα περιστρέφεται μια σειρά από διμερή θέματα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον που βρίσκονται σε διαδικασία μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, όπως είναι η αργή διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η επίσης αργή διαδικασία για την προμήθεια των F-16.

Η συζήτηση για τα εξοπλιστικά στο Αιγαίο

Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος σήμερα, «ασφαλώς, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Μπλίνκεν θα τεθούν και άλλα θέματα, όπως το να μη διαταράξουν οι ΗΠΑ την ισορροπία των εξοπλισμών στο Αιγαίο».

Οι κυρίως συζητήσεις του Μπλίνκεν και της αντιπροσωπείας του με την τουρκική πλευρά θα γίνουν αύριο, Σάββατο. Για την πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο δεν υπάρχει επιβεβαίωση, ωστόσο ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί σε δύο εκδηλώσεις.

Πάντως, συνεχίζει η Deutsche Wellle, το παζάρι της Τουρκίας για τη Σουηδία θα συνεχιστεί. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χθες ότι το επόμενο βήμα για τη Σουηδία έγκειται στη βούληση του τουρκικού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι το θέμα της Σουηδίας δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τα F-16.

«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμβάλουν στην άμυνά μας και να μην υιοθετούν μια στάση που θα δημιουργούσε κενό στην άμυνα ολόκληρου του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τον Φεβρουάριο του 2023 / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στα Χανιά

Τούρκοι αναλυτές βλέπουν στο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στη Γάζα στις χώρες της περιοχής, αλλά και στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Όπως έγινε και επίσημα γνωστό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει προγραμματίσει μια σύντομη στάση στην Κρήτη αύριο, Σάββατο, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Άννα Μαρία Μπούρα, και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Ειδικά για την παρουσία του Μπλίνκεν στην Άγκυρα βλέπουν την πρόθεση των Αμερικανών να εμποδίσουν την ευθυγράμμιση της Άγκυρας με την Τεχεράνη. Ωστόσο, επισημαίνουν επίσης ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν από την Τουρκία στην Ελλάδα σηματοδοτεί επίσης την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης τόσο στο Κυπριακό όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ