Μητσοτάκης από Σύνοδο NATO: Πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα για αμυντικούς εξοπλισμούς

Μητσοτάκης από Σύνοδο NATO: Πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα για αμυντικούς εξοπλισμούς

Την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Συναντιόμαστε σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, σε μία περίοδο που υφίσταται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Σε μία περίοδο που θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, με αυτή την αναίτια επίθεση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελληνική πλευρά θα σεβαστεί τη βούληση του αμερικανικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.

Αναφορικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει ήδη το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δαπανούμε εξυπνότερα τα κονδύλια για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

«Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία. Δε χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα» τόνισε συγκεκριμένα.

Ειδικότερα στη δήλωσή του ανέφερε: «Συναντιόμαστε στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και ανθεκτικής αμυντική συμμαχία του κόσμου.

Αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις. Και είναι μία περίοδος που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την δέσμευσή μας να ξοδεύουμε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο να ανταποκριθούν σε αυτόν τον στόχο, αλλά και να τον υπερβούν και να εναρμονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες για να ενισχύσουμε την συμμαχία.

Είμαι θερμός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει να ξοδεύουμε απλά περισσότερα, πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι στο πως δαπανούμε πόρους για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα. Και να ενισχύσουμε τις κοινές αμυντικές μας δυνατότητες είναι συμπληρωματικό στη δομή του ΝΑΤΟ. Ενισχύει το νατο και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο για να εστιάσουμε στο πως ενισχύουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι στο συμφέρον μας να το κάνουμε.

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους Αμερικανούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής John Sarbanes, Chris Pappas, Gus Bilirakis, Dina Titus, Nicole Malliotakis.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η διακομματική στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο.

Συζητήθηκαν, ακόμα, ζητήματα ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και εκπαιδευτικής και εμπορικής συνεργασίας.

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συνάντηση απόψε στην Ουάσινγκτον - Τι θα συζητήσουν

Ευκαιρία για ανανέωση του διμερούς διαλόγου αλλά και επισφράγιση της παράτασης του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ για ένα ικανό διάστημα, θα αποτελέσει η σημερινή συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Το τετ α τετ θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της παρουσίας των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην αμερικανική πρωτεύουσα για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση, παρά το γεγονός πως με τις διαθέσιμες πληροφορίες αναμένεται να… κομίσει Γλαύκα εις τα Αθήνας, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανανέωση του διμερούς διαλόγου αλλά «επισφραγίζει» επίσης την παράταση του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ για ένα ικανό διάστημα.

Οι δύο ηγέτες, όπως και σε άλλα ραντεβού, θα συνοδεύονται από τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Η συνάντηση δεν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως μακρά, δεν θα είναι, όμως, και… ξεπέτα, ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ίσως μείνουν για λίγο και μετά το πέρας της συζήτησης των ηγετών, προκειμένου να συζητήσουν πρακτικές λεπτομέρειες του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η πορεία προς τα βαθιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ όπως αναφέρουν και καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει και στην Ελλάδα το πολιτικό momentum της προηγούμενης περιόδου. Αυτό, πάντως, δεν αποτρέπει τη συστηματοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα και την πρόοδο ειδικά της «θετικής ατζέντας». Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί ένας προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, με δεδομένο και τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από μερικές εβδομάδες.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», υπογράμμισε χθες για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον άλλοτε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο Council on Foreign Relations.

Σε «παράλληλους δρόμους» Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Κύπρο

Σημειώνεται δε, πως από τα ενδιαφέροντα του παρασκηνίου είναι πως οι δύο ηγέτες θα βρεθούν σε «παράλληλους δρόμους» στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του θα παραστεί στους εορτασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήμερα της 20ης Ιουλίου στη Λευκωσία για την μαύρη επέτειο του Αττίλα, προσκεκλημένος του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο ψευδοκράτος, παρακολουθώντας την παρέλαση που διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, ενώ προβαίνει σε όλο και πιο προκλητικές δηλώσεις, σε μια προσπάθεια παγίωσης της προοπτικής της λύσης δύο κρατών. Είναι προφανές ότι οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα, έστω επ’ ολίγον.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα βρεθεί στη Μεγαλόνησο με την αφορμή αυτής της θλιβερής επετείου και αναμφίβολα η παρουσία του εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την Τετάρτη

O Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:30, ώρα Ουάσιγκτον, θα παραχωρήσει συνέντευξη στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του NATO Public Forum.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου.

Στις 16:00 ώρα Ουάσιγκτον (23:00 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

Στις 19:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και η Πρώτη Κυρία Jill Biden προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στον Λευκό Οίκο.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ