Μητσοτάκης: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές και εκλογικό ανασχηματισμό

Μητσοτάκης: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές και εκλογικό ανασχηματισμό

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο», τόνισε.


«Όχι» τόσο στις πρόωρες κάλπες όσο και στο ενδεχόμενο ενός εκλογικού ανασχηματισμού, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑNT1.

Εκεί ανακοίνωσε και τη δεύτερη σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, καθώς και καινούργιο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι τα πράγματα δεν θα πάνε χειρότερα το επόμενο διάστημα και, αντιθέτως, «η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα».

Ειδικότερα, δήλωσε «απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας».

Θα υπάρξει ανασχηματισμός;
Στο ερώτημα αν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό απάντησε ότι δεν ταιριάζει στη λογική του η έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού για να υπουργοποιηθούν βουλευτές από περιφέρειες που επιδιώκει το κυβερνών κόμμα να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση.

«Οι αλλαγές τις οποίες έχω κάνει στο κυβερνητικό σχήμα ήταν λίγες, γιατί πίστευα πάντα ότι πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. Και το μόνο κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των υπουργών και η δυνατότητά τους να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο τους ανέθεσα», εξήγησε.

«Μας χωρίζει άβυσσος»
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε, εξάλλου, τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές, επαναλαμβάνοντας την προτίμηση του στην κυβερνητική αυτοδυναμία που ήταν και ο λόγος για τον οποίο άλλαξε τον εκλογικό νόμο καταργώντας την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

«Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα. Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής», ανέφερε.

Η τοποθέτησή του για τον Νίκο Ανδρουλάκη
Σε ερώτηση για για τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, απάντησε: «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε. Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές».

Η Ελλάδα αλλάζει πίστα
«Ο στόχος, ο πήχης στην απλή αναλογική μπορεί να είναι στο 46%, 47%», είπε για να υποστηρίξει την άποψή του ότι η απλή αναλογική δεν δίνει κυβέρνηση και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν διπλές εκλογές. «Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι είναι ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν ψήφισα εγώ την απλή αναλογική. Εγώ ήμουν απολύτως συνεπής ως προς την πίστη μου στο ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «η κυβέρνηση έχει υποστεί κάποια φθορά», κάτι που, όπως είπε, «είναι απολύτως λογικό». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «είναι μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί πάρα πολύ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «έχει αλλάξει τους κανόνες για το τι σημαίνει μία σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει» όχι μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και σε μεγάλες εθνικές κρίσεις που αντιμετωπίστηκαν «με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας».

«Η Ελλάδα, για να το πω λαϊκά, όπως τα έλεγαν τα παιδιά μας, αλλάζει πίστα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αστοχίες -πρώτος εγώ τις αναγνωρίζω με πολύ μεγάλο θάρρος, μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα δεν κάνει λάθη- είναι κάτι το οποίο μας το πιστώνουν, αυτή τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα», συνέχισε.

«Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις μετρήσεις με μεγαλύτερη διαφορά, το τονίζω, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή την οποία είχαμε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019», τόνισε.

Η «λίστα Πέτσα»
Ερωτηθείς για την περιώνυμη «λίστα Πέτσα» και το τοπίο στα μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μη κυβέρνησή του έκανε αυτό που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με μία πολύ εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον κοροναϊό. «Και δώσαμε χρήματα, κρατικό χρήμα, σε παραπάνω από 1.000 μέσα σε ολόκληρη τη χώρα», είπε, συμπληρώνοντας ότι το θέμα έκλεισε και τα συμπεράσματα έχουν βγει από την Εξεταστική Επιτροπή η οποία ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τον πλουραλισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστήριξε ότι είναι μεγάλος στη χώρα, προσθέτοντας: «Ξέρετε, κάθε πρωί το πρώτο πράγμα το οποίο κοιτάμε είναι οι πρωινές εφημερίδες. Για δείτε λίγο τα πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων, πόσες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και πόσες στηρίζουν την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ουσιαστικά πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ