ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας

Για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες υγείας και στο υγειονομικό προσωπικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποτέθησή του στην Βουλή στην συζήτηση για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις πέντε από τους 392 διασωληνωμένους είχαν εμβολιαστεί μιας και οι υπόλοιποι ήταν άτομα σε ηλικία που είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μια ειδική αναφορά γι την Γαλάζια Ελευθερία και το πρόγραμμα εμβολιασμών Νησιών. Το διαπίστωσα ο ίδιος στην επίσκεψή μου στην Αστυπάλαια. Είδα την ετοιμότητά τους να κάνουν το νησί τους όχι μόνο πράσινο αλλά και ασφαλές με επισκέπτες. Το παράδειγμα πρέπει να απλωθεί και στις περιοχές που σήμερα υστερούν. Υπάρχουν περιοχές που για κάποιους λόγους κάποιοι κατανοητοί κάποιοι ακατανόητοι για εμένα που είναι πίσω στους εμβολιασμούς και πρέπει όλοι μαζί να τους πείσουμε ώστε να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς».

Σημείωσε δε πως: «Σε λίγο άλλωστε όλοι οι συμπολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε το τέταρτο κύμα και θα προστατέψουμε την υγεία μας, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας μας».

«Αναφέρθηκε ένας ομιλητής για το εμβόλιο πολυομελίτιδας. Ασθένησε η μητέρα μου από αυτή την ασθένεια πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Η μεγαλύτερη επιτυχία λοιπόν ήταν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Ας αφήσουμε λοιπόν τα μισόλογα», είπε.

Τόνισε έτσι, πως: «Σε λίγο την πειθώ που έχει δείξει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς θα την διαδεχθεί η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό για φροντίδες υγείας. Πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή Ηθικής. Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προσοχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως θα καλέσει τους πολίτες σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα, προκειμένου, να μην επιβάλλονται περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως προκηρύσσονται 600 θέσεις ιατρών και τον Σεπτέμβριο 4.900 νοσηλευτών, ενώ όπως είπε, πλησιάζουμε 1.500 κλίνες ΜΕΘ.

Όπως είπε τα νοσοκομεία έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και οι ιατροί εμπειρία. «Θα είναι κρίμα να ξοδευτούν σε μια αχρείαστη αναμέτρηση με τον ιό το Φθινόπωρο», είπε. Αντίθετα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να δούμε την ενίσχυση της Υγείας και τον δομών της. Με στελέχωση και επιθετική προώθηση πολιτικών πρόληψης, είπε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το ψηφιακό πιστοποιητικό πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία. «Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις», είπε για να συνεχίσει λέγοντας πως λίγους μήνες μετά η πρόταση της Αθήνας γίνεται πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι ώστε ο τουρισμός να ανοίξει και να θέσει προοπτικές πιο ισχυρής οικονομίας. «Είμαι εδώ και για έναν απολογισμό της μάχης για την πανδημία που τώρα γίνεται σχεδιασμός για την μάχη προς την ευημερία», είπε.

Αναλύοντας επ αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα για το τι θα συμβεί στους μήνες που θα ακολουθούσαν. Όταν βρεθήκαμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου είχα επισημάνει ότι αυτό που μοιάζει μακρινό, τα ταξίδια, θα έπρεπε να συζητηθεί για να γίνει πραγματικότητα. Το πετύχαμε. Για να έχουμε συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών απαιτούνται χρόνια. Αυτή τη φορά πετύχαμε συμφωνία μέσα σε 2 μήνες. Σήμερα προστέθηκαν 2 χώρες ακόμα Ισπανία και Λιθουανία και ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν όλες οι χώρες».

Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Το είδαμε με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα με το πιστοποιητικό δηλώνουμε την ετοιμότητα της χώρας για την επόμενη ημέρα.

Όπως είπε δε χαρακτηριστικά, το έχουν αξιοποιήσει πάνω από 230.000 συμπολίτες και η διαδικασία έκδοσης είναι αρκετά απλή. Δεν μιλάμε επομένως για όσους έχουν ανησυχίες προσωπικών δεδομένων για ένα ταξιδιωτικό έγγραφο, σημείωσε, αλλά, είπε, για μια απάντηση μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Χωρίς να εφησυχάζουμε φαίνεται πως βαδίζουμε προς την υπέρβαση», σημείωσε. «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν η πρώτη τονωτική κίνηση για την οικονομία», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών λόγω της πανδημίας σημειώνοντας πως μέσα σε λίγους μήνες «πετύχαμε όσα πιθανόν να μας έπαιρναν χρόνια». «Επίσης, η Ελλάδα ήταν μαζί με άλλες 7 χώρες της ΕΕ που πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο την ανάγκη για μια μεγάλη οικονομική αντίδραση στην τεράστια ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αποτέλεσμα να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τουρισμό σημειώνοντας πως φέτος τα κονδύλια θα είναι αυξημένα κονδύλια κατά 20% και θα αφορούν σε 300.000 δικαιούχους ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο.

Κάνοντας μία αναφορά στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε η κυβέρνηση αναπλήρωσε τους μισθούς των εργαζόμενων σε αναστολή. Μετέφερε πληρωμές και μηδένισε το επαγγελματικό ενοίκιο. Τελικά η υποχώρηση του ΑΕΠ να είναι 0,7%. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα πάνω και ελληνικά ομόλογα διεθνή πρωτοφανή εμπιστοσύνη, είπε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος πανδημίας πρέπει και μπορεί να μετατραπεί στην αρχή νέας εθνικής συμφωνίας.

«Οι προκλήσεις μέλλοντος δεν αντέχουν αντεγκλήσεις παρελθόντος. Καλώ όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Πέρασε χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων στρεβλών περιστατικών και στοιχείων. Με κινήσεις σαμποτάζ με διαδηλώσεις και αμφισβήτηση ακόμα και των εμβολίων. Ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα όταν η χώρα σήμερα ακουμπά τους 100.000 την ημέρα. Έχουν ακόμα τα λόγια για ξεστοκάρισμα εμβολίων ή η υπονόμευση των self test. Όλα αυτά είναι γνωστά όπως είναι γνωστός και ο χλευασμός του ψηφιακού πιστοποιητικού. Οι πανηγυρισμοί της Αυγής όταν οι ΕΕ δήθεν άδειασε την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια έδειξε ποιος είχε δίκαιο. Ποιος είναι ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ο μίζερος από την κερκίδα παρατηρητής», είπε.

«Ας βάλουμε τελεία σε όλα αυτά. Να μείνουν πίσω μας. Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει εμβόλιο κατά της ανοησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα και ψηφίζεται εντός της ημέρας το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό .

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS