Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν καταδικάζει τη Χαμάς - H Ελλάδα δεν είναι μπανανία, το μήνυμά του στις πολυεθνικές για την ακρίβεια

Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν καταδικάζει τη Χαμάς - H Ελλάδα δεν είναι μπανανία, το μήνυμά του στις πολυεθνικές για την ακρίβεια

Τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για το τραγικό, όπως το χαρακτήρισε χτύπημα κατά αμάχων στο νοσοκομείο στη Γάζα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας. «Δεν ξέρουμε ποιος έκανε το χτύπημα, δεν θα σπεύσω να βγάλω συμπέρασμα και αυτή είναι και η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς, όπως είπε, οι δημοκρατίες δεν εκδικούνται.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την προοπτική μιας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και επέμεινε ότι «πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «δεν θέλουμε την κλιμάκωση, ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. «Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί

Αναφερόμενος, μάλιστα στις δυνητικές επιπτώσεις της επικίνδυνης ανάφλεξης στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για αύξηση των ροών διαβεβαιώνοντας, πάντως ότι η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί τονίζοντας ότι τα ευρωπαικά κράτη και όχι οι άθλιοι διακινητές θα αποφασίζουν για το ποιος περνά τα ευρωπαικά σύνορα.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στη νέα κρίση του Μεσανατολικού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική».

Για τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μία από τις λίγες καλές ειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται σε καλό κλίμα και έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. «Θα ήταν πισωγύρισμα να μη γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.

Για την ακρίβεια

«Κάντε με προφήτη, για να μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών και ελπίζω να επιβεβαιωθεί αυτό και στις επόμενες αξιολογήσεις των οίκων. Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, μακάρι αυτό να συνεχιστεί αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις εφεδρείες μας για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Υπάρχει συσσωρευμένη αύξηση τιμών, αλλά βλέπουμε την αρχή του τέλους».

Μήνυμα Μητσοτάκη προς πολυεθνικές: «Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»

Για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει. «Αν νομίζουν οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα είναι μπανανία είναι βαθιά νυχτωμένες και αν χρειαστεί θα τα βάλουμε και με αυτούς». Πρόσθεσε ότι μπήκαν πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις και θα συνεχίσουν να τα επιβάλλουν.

Όχι σε ανασχηματισμό

Σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Θέλω να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Όταν προέρχεσαι από νίκες και υπάρχει τέλμα στην αντιπολίτευση, είναι εύκολο να νομίζεις πως είναι όλα εύκολα. Αν αυτό έχει συμβεί (να πάρουν τα μυαλά ορισμένων αέρα) είναι δική μου δουλειά δημόσια και ιδιωτικά να στείλω μηνύματα. Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι με τον εαυτό μου. Δεν είναι προαναγγελία ανασχηματισμού αυτό. Όχι. Έχουμε μία καινούργια κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι δεν «τραβάει» το νέο σχήμα. Έχω αποφασίσει να δώσω χρόνο στους υπουργούς. Αυτό χρειάζεται χρόνο», ανέφερε.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την αποτίμηση των Αυτοδιοικητικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: "Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια ούτε και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Κόμμα εξουσίας είμαστε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Δώσαμε τις μάχες μας με δύο αποτιμήσεις. Στην πρώτη κάλπη υπήρχε ο πραγματικός ανταγωνισμός. Στην δεύτερη κάλπη τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, αλλά η τελική εικόνα είναι ότι οι 12 από τους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είπα ότι κερδίσαμε 12 στις 13, θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοί μας".

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ