ΚΙΝΑΛ: Τα debate, τα ευρήματα των δημοσκόπων και ο γρίφος της συμμετοχής στις εκλογές

ΚΙΝΑΛ: Τα debate, τα ευρήματα των δημοσκόπων και ο γρίφος της συμμετοχής στις εκλογές

Η πρόβλεψη για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε γρίφο με τεράστιο δείκτη δυσκολίας. Κι αυτό γιατί καμία μέτρηση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσει σαφές προβάδισμα σε κάποιο υποψήφιο.

Δύο είναι οι προβληματισμοί που προκύπτουν και γεμίζουν με ερωτηματικά τους δημοσκόπους: πρώτον, ότι η ακριβής αποτύπωση των τάσεων σκοντάφτει στη δυσκολία εντοπισμού των ψηφοφόρων που με βεβαιότητα θα προσέλθουν στην κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου (μια τυχαία δειγματοληψία θα απαιτούσε δεκάδες χιλιάδες ερωτηματολόγια εφόσον το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019 έφτασε το 8,1%) και δεύτερον πως όσο κανείς εστιάζει στο βαθύ κομματικό ακροατήριο, την κούρσα οδηγούν οι Παπανδρέου και Ανδρουλάκης, ενώ όσο το δείγμα ανοίγει, προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτιά στον πρώτο γύρο αναμένεται να παιχθεί ανάμεσα στους τρεις αυτούς υποψηφίους, αφού είναι σαφές πως οι υποψηφιότητες Γερουλάνου, Χρηστίδη και Καστανίδη δεν παρουσιάζουν δυναμική με διψήφιο ποσοστό. Σαν μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, στην πρώτη εσωκομματική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής, με υποψηφίους τους Φώφη Γεννηματά, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη προσήλθαν 212.000 ψηφοφόροι, ενώ λίγο μικρότερος ήταν ο αριθμός των ψηφοφόρων που πήγαν στα εκλογικά κέντρα τη δεύτερη Κυριακή. Ερώτημα εξακολουθεί να αποτελεί και το επιδημιολογικό φορτίο που θα επικρατεί στη χώρα σε τρεις εβδομάδες και το κατά πόσο η πανδημία θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για ψηφοφόρους, ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας, να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα.


Τα θολά νερά των debate

Άγνωστο παραμένει ακόμη το εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ των υποψηφίων. Με δεδομένη την άρνηση Παπανδρέου να συμμετάσχει σε μια συζήτηση με τους όρους που ίσχυαν το 2017 στην πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση στο Κίνημα Αλλαγής, οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι έστειλαν επιστολές στη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης και ζητούν τη διενέργεια της τηλεμαχίας χωρίς την παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού. Η διοίκηση της ΕΡΤ φαίνεται πως θα περίμενε και κάποια επιστολή από κάποιο θεσμικό όργανο του ΚΙΝΑΛ – πάντως την Πέμπτη τα μέλη της κομματικής επιτροπής ΕΔΕΚΑΠ έθεσαν το θέμα σε ψηφοφορία και κατέληξαν στο ότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια για να αποφανθεί.

Οι πέντε υποψήφιοι επιθυμούν να προχωρήσουν με το μοντέλο που ίσχυε το 2017, με τέσσερις προσυμφωνημένες θεματικές ενότητες, μια πέμπτη ελεύθερης δημοσιογραφικής επιλογής και μιας έκτης ενότητας όπου οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν απευθείας ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.

Παρόλα αυτά, η πλευρά Παπανδρέου έχει από νωρίς υποστηρίξει πως το πλαίσιο των debate του 2017 δεν μπορεί να αποτελεί βάση αφού όπως λένε «η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι μία και μόνον τηλεοπτική συζήτηση με απαντήσεις του λεπτού και με ατάκες εντυπωσιασμού δεν ενδιαφέρει κανέναν» και πως «πρέπει να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος στο ύψος της ιστορίας της Παράταξης και της φιλόδοξης προοπτικής της και όχι reality show».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ