Εκλογές 2023 - Στο Προεδρικό στις 11 το πρωί ο Αλ. Τσίπρας για τη δεύτερη διερευνητική εντολή

Εκλογές 2023 - Στο Προεδρικό στις 11 το πρωί ο Αλ. Τσίπρας για τη δεύτερη διερευνητική εντολή

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα δέχεται σήμερα 23 Μαΐου στις 11:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την επέστρεψε την πρώτη, εφόσον, όπως είπε, δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Επιστροφή της διερευνητικής εντολής αναμένεται να κάνει επιτόπου και ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας και αυτός με τη σειρά του ώθηση προς επίσπευση των διαδικασιών για σύγκληση και ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή και διάλυσή της την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου οι νέες βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν, στις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Αμέσως μετά την τρίτη διερευνητική εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένεται να πράξει ανάλογα, καθώς όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη “η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου”.

Σύγκληση Βουλής

Την Κυριακή 28 Μαΐου θα συγκληθεί -όπως όλα δείχνουν- σε Σώμα η νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος καθώς η καθορισμένη ημερομηνία για την ορκωμοσία της Βουλής είναι η 1η Ιουνίου (στο σενάριο που ήθελε τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής να διεξάγονται στις 2 του Ιουλίου και όχι στις 25 Ιουνίου).

Με βάση τον προγραμματισμό και τις συνταγματικές επιταγές για να διαλυθεί η λεγόμενη βουλή των «δύο ημερών» θα πρέπει να γίνει σε μια συνεδρίαση η ορκωμοσία των «300» και σε δεύτερη η εκλογή του προεδρείου (πρόεδρος και αντιπρόεδροι). Συνήθως αυτό συμβαίνει σε δύο ξεχωριστές ημέρες, γεγονός που παραπέμπει στην Δευτέρα 29 Μαΐου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Και σε αυτή τη περίπτωση και σύμφωνα με τις πληροφορίες το διήμερο θα χρειαστεί καθώς η Βουλή δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντός μιας ημέρας.

Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν τα πρωτοδικεία της χώρας θα έχουν προλάβει μέχρι και την Παρασκευή-Σάββατο να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή των σταυροδοσιών από τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας. Αν αυτό συμβεί στον προβλεπόμενο χρόνο, η ορκωμοσία θα γίνει την προσεχή Κυριακή και η εκλογή προεδρείου και η διάλυση της Βουλής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Δευτέρα, οπότε η νέα προεκλογική περίοδος θα εκκινήσει την ερχόμενη Τρίτη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει μια ημέρα καθυστέρηση με την ορκωμοσία να γίνεται τη Δευτέρα και η εκλογή του προεδρείου με την διάλυση να μετατίθεται για την Τρίτη.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το προεδρικό διάταγμα διάλυσης το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Εξπρές διαδικασίες για την προκήρυξη εκλογών

Από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διερεύνηση του σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, θα ηγηθεί βάσει συντάγματος, της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι αυτά των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη, ενώ για τη θέση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας προαλείφεται η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Τα ονόματα των τριών υποψηφίων υπηρεσιακών πρωθυπουργών: Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983), Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983), Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS