Εντονες αντιδράσεις από ιερείς για το άνοιγμα των ναών μόνο για δύο ημέρες

Εντονες αντιδράσεις από ιερείς για το άνοιγμα των ναών μόνο για δύο ημέρες

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Εκκλησία η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει το άνοιγμα μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Αν και υπάρχει σημαντικό ποσοστό των ιεραρχών που κρατά χαμηλούς τόνους, τα τελευταία 24ωρα ακούγονται και πιο ακραίες αντιδράσεις, με ορισμένους μητροπολίτες να κάνουν λόγο ακόμη για για «διωγμό», με την Ιερά Σύνοδο να είναι χωρισμένη στα δύο.

Ιεράρχες θέλουν να ανοίξουν τους ναούς

Κάποιοι ιεράρχες μάλιστα εξέφρασαν ανοιχτά την επιθυμία τους να παρακάμψουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να ανοίξουν τους ναούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ που υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής. Κανείς δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο» είπε και καταλήγοντας προειδοποίησε πως «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά σε πιο ήπιο τόνο, και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει». Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως».

Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

https://youtu.be/9QELueorxYY

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Romfea, μιλώντας στο δελτίο του TRT, o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σημείωσε ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Επίσης, αντίθετος με τις αποφάσεις είναι και ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος που υπερασπίστηκε πως ο κορωνοϊός είναι «πρόσχημα για να μην κοινωνήσουμε» κάνοντας λόγο για απόφαση που προσβάλλει την Εκκλησία, αναφερόμενος στη μη πραγματοποίηση του Αγιασμού των υδάτων.

Επίθεση της Μητρόπολης Μεσογαίας σε κυβέρνηση και πολίτη

Αίσθηση προκάλεσε εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους από την Μητρόπολη Μεσογαίας για πρόστιμο που επιβλήθηκε ύψους 1.500 ευρώ, σε ναό στο Κορωπί. Ο ναός λειτούργησε παρά την απαγόρευση και επέβαλε πρόστιμο στον ναό 1.500 ευρώ και άλλων 300 ευρώ στη νεωκόρο επειδή άνοιξαν τις πόρτες σε πιστούς.

Η μητρόπολη στην ανακοίνωσή της επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «παραλογισμό», ενώ έκαναν επίθεση στον πολίτη που έκανε την καταγγελία, αναφέροντας πως «το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες.»

Συνεδριάζει αύριο η Ιερά Σύνοδος

Με τους Ιεράρχες να είναι διχασμένοι με την κατάσταση, αποφασίστηκε να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Εκεί θα συζητηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο Χριστούγεννα και Φώτα και με περιορισμένο αριθμό πιστών (9 άτομα σε εκκλησίες, ως 25 σε μητροπολιτικούς Ναούς). Οι αντιδράσεις είναι αρκετές, με ορισμένους να έχουν εκφράσει έντονα την ενόχλησή τους, αν και επίσημα η Εκκλησία εκφράζεται με πολύ πιο ήπιους τόνους σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις, περιμένοντας μία πιο «βελτιωμένη» απόφαση από πλευράς κυβέρνησης.

Μετά τη συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται να τοποθετηθεί, δια ανακοινωθέντος, επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ