Τα ονόματα που θα προτείνει ο Μητσοτάκης στην Φον ντερ Λάιεν για τη θέση του επιτρόπου -Ένας άνδρας και μια γυναίκα

Τα ονόματα που θα προτείνει ο Μητσοτάκης στην Φον ντερ Λάιεν για τη θέση του επιτρόπου -Ένας άνδρας και μια γυναίκα

Δύο ονόματα, έναν άνδρα και μία γυναίκα θα προτείνει για την θέση του Έλληνα επιτρόπου στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει δύο ονόματα για τη θέση του επιτρόπου, έναν άνδρα και γυναίκα όπως έχει ζητήσει από τους ηγέτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου εκείνη να λάβει και την τελική απόφαση. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφύγει να προτείνουν δύο ονόματα, έχοντας ήδη κάνει και ανακοινώσει, την τελική τους επιλογή.

Το ίδιο είχε πράξει το 2019 και η Αθήνα, όταν και πάλι τότε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει δύο προτάσεις από κάθε ηγέτη, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον Μαργαρίτη Σχοινά. 'Αγνωστο γιατί τώρα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να έχει έτοιμες δύο επιλογές προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι ίδιες πηγές, υπενθύμιζαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ υπέγραψαν την υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία της Φον ντερ Λάιεν στο ΕΛΚ και ανέλαβαν να διαπραγματευτούν με τους ηγέτες των άλλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ανώτατα αξιώματα, παρά το γεγονός ότι ακούγονταν και φωνές αμφισβήτησης στο πρόσωπό της. Ως εκ τούτου, η Αθήνα αναμένεται να έχει ισχυρό λόγο στην επιλογή χαρτοφυλακίου επιτρόπου της ΕΕ.

Σημαντικό χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να κάνει γύρο τηλεφωνημάτων στους ηγέτες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει «ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για τον ρόλο της χώρας στην επόμενη Επιτροπή.

Πιθανό το χαρτοφυλάκιο Ανταγωνιστικότητας

Οπως έγραψε το iefimerida.gr, ορισμένες πηγές μιλούν για την θέση επιτρόπου Ανταγωνιστικότητας, (αν και το διεκδικούν Γαλλία και άλλες μεγάλες χώρες).

Επίσης η Αθήνα ενδιαφέρεται και για τη θέση του επιτρόπου Διεύρυνσης, καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο, με ανοιχτές τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των Δυτικών Βαλκανίων, όπου έχει αυξημένο ενδιαφέρον η Ελλάδα. Εδώ ο ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από τις χώρες της Βαλτικής.

Σε χώρα του Νότου θα μπορούσε να δοθεί, σύμφωνα με κάποιες πηγές, το νέο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, χωρίς να επιβεβαιώνεται προς το παρόν ότι βρίσκεται στο ραντάρ της ελληνικής κυβέρνησης.

Το φαβορί και τα άλλα πρόσωπα που «παίζουν»

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει αποκλείσει τον νυν Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτης Σχοινά. Ως φαβορί αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε από την προεκλογική περίοδο τακτικές επαφές και συζητήσεις μαζί του. Διαθέτει εμπειρία στα ευρωπαϊκά όργανα, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου.

Στα ονόματα που είχαν συζητηθεί τους περασμένους μήνες και βρέθηκαν στη λίστα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται, επίσης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ενώ έχει συζητηθεί αυτό του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος επίσης θεωρείται ότι διαθέτει τα προσόντα. Ανεβασμένες μετοχές στις Βρυξέλλες έχει ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καμπάνια της κ. Φον ντερ Λάιεν, έχει χτίσει μια καλή σχέση μαζί της και αποτελεί έναν παλιό και στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ