Διάγγελμα Μητσοτάκη: Εμβολιασμούς για «καλά Χριστούγεννα» θα ζητήσει ο πρωθυπουργός - Αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Εμβολιασμούς για «καλά Χριστούγεννα» θα ζητήσει ο πρωθυπουργός - Αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας

Τι θα αναφέρει ο πρωθυπουργός - Τα νεότερα από το «μέτωπο» της πανδημίας


Διάγγελμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και τα μέτρα προστασίας και την πανδημία ευρύτερα θα κάνει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης.

Ειδικότερα, όπως λέγεται βασικός στόχος της παρέμβασης αυτής θα είναι ένα ακόμη μήνυμα για τον εμβολιασμό των πολιτών, προκειμένου οι επικείμενες γιορτές να μην αποτελέσουν μία αντιγραφή των περσινών, αλλά να γιορτάσουν όλοι με ασφάλεια και έχοντας δίπλα τους οικείους τους.

Άλλωστε, κύριο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, με την τρίτη δόση να έχει μπει «για τα καλά» στο παιχνίδι, για την περαιτέρω ανοσολογική ενισχύση του πληθυσμού και των ήδη εμβολιασμών που σταδιακά η ανοσία τους μειώνεται.

Ομολογουμένως, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο ιός λόγω του καιρού είναι πιο επιθετικός και αφετέρου, έρχεται το μεγάλο στοίχημα με το να πειστούν οι αρνητές για την ανάγκη αλλά και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός, πέρα από την αναφορά που θα κάνει στην πορεία της πανδημίας, θα στοχεύσει στον εμβολιασμό πριν την εορταστική περίοδο, τονίζοντας πως ένα «τσίμπημα» είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να κάνουμε γιορτές με ελευθερία και με ασφάλεια.

Όχι σε νέα μέτρα - Διατήρηση των ήδη υπαρχόντων

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται εκ στόματος Μητσοτάκη η ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, παρά μόνον η διατήρησή τους αλλά και πως οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θα παραμείνουν και τις γιορτές.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν Χριστούγεννα όπως οι υπόλοιποι πολίτες στα καταστήματα εστίασης, ενώ απαραίτητο συνοδευτικό θα είναι η επίδειξη rapid test σε όλα τα σημεία, εκτός των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων αλλά και των εκκλησιών.

Κατακόρυφη αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού

Παράλληλα, όσο περνάει ο καιρός και έπειτα από την ανακοίνωση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, όχι μόνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ραντεβού εμβολιασμού, αλλά παράλληλα η απόσταση προς τον στόχο του 70% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι πλέον πολύ μικρότερη.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παραθέτοντας τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι περίπου 6,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Όπως ανέφερε, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου κλείστηκαν 27.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και 105.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Action24, υπογράμμισε ότι «ειδικά για τα ραντεβού της 1ης δόσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε 192.000 ραντεβού που κλείστηκαν».

Παράλληλα, μιλώντας για την εμβολιαστική κάλυψη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι: «Πιστεύουμε ότι αφενός πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα εκείνα που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, ενώ ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με την άσκηση πειθούς και την επικοινωνία όλων των ιατρικών δεδομένων που αφορούν μια πολύ δύσκολη συγκυρία».

Ρεκόρ θανάτων μέσα σε μία εβδομάδα - «Έμφραγμα» στο σύστημα υγείας

Τα επιδημιολογικά στοιχεία μόνο καλά δεν είναι, καθώς πέραν του νέου επιδημιολογικού «χτυπήματος» της Τρίτης με 8.129 κρούσματα, 547 διασωληνωμένους και 80 νεκρούς, το σύστημα υγείας δείχνει πως έχει γονατίσει, με τους γιατρούς να προεξοφλούν ότι η επιστράτευση των ιδιωτών συναδέλφων τους δεν θα λύσει τα προβλήματα.

Ακόμη, ένα ακόμη ανησυχτικό νέο που έρχεται είναι ότι οι ειδικοί προβλέπουν νέα έξαρση της πανδημίας μέχρι τις γιορτές, δεδομένης της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας στη χώρα. Συγκεκριμένα οι ειδικοί τονίζουν πως δεν θα είναι αυτή η εικόνα και για τον Δεκέμβριο, καθώς θα έρθει νέα έκρηξη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρει πως αναμένεται νέα έξαρση από την Κυριακή, η οποία θα κορυφωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τόνισε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ακόμη 3.000 θανάτους, ωστόσο, στις γιορτές η έξαρση θα έχει ασθενήσει.

Όπως είπε ο κ.Σαρηγιάννης, αυτή τη στιγμή, παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς πτώση των κρουσμάτων, αλλά από την Κυριακή αναμένεται νέα έξαρση που θα οδηγήσει σε κορύφωση γύρω στις 3-4 Δεκεμβρίου, ενώ εξήγησε επίσης ότι όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην παραδοχή ότι θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και θα γίνονται πολλά τεστ.

«Είναι πολλά ‘αν’ αλλά θεωρώ ότι οι στιγμές είναι πέρα από κρίσιμες, με 70 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα, που είναι δυστυχώς αποτυχία μας σαν κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόβλεψη έως την Πρωτοχρονιά

Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι στα 6.600 κρούσματα, μα ακόμη και με πιστή εφαρμογή των μέτρων, μπορεί να φτάσει στα 7.400, εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς να αποκλείει να φτάσουν κάποια μέρα στις 8.000 ή 8.500. «Δυστυχώς», συνέχισε ο καθηγητής, «αυτό σημαίνει πολλούς θανάτους».

Αν κορυφωθεί το κύμα αυτό στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση με 3.200 κρούσματα τα Χριστούγεννα «και αν είμαστε σοβαροί, τότε μπορεί να δούμε και παρακάτω, στα 2.500 κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά το οποίο θα είναι τρομερή επιτυχία».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS