Bloomberg: Οι κάλπες θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα

Bloomberg: Οι κάλπες θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα

Ηχηρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα και επιστροφή στο πρωθυπουργικό μέγαρο του Κυριάκου Μητσοτάκη πολύ πιο ενισχυμένου, ώστε να προωθήσει φιλοαναπτυξιακές και φιλικές προς τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεις προβλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ.

«Koύρσα για έναν οι ελληνικές εκλογές μετά την άλωση αριστερών προπυργίων από τους συντηρητικούς», μεταδίδει το Associated Press.

AP Ellada Ekloges 2023006 23.jpg

O Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει δεσμευτεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε φιλικό προς τις επιχειρήσεις και δημοσιονομικά υπεύθυνο κράτος μέλος της ευρωζώνης. Κι η στρατηγική, ως τώρα, έχει αποδώσει. Η Νέα Δημοκρατία διέλυσε τους αριστερούς αντιπάλους τον Μάιο, κερδίζοντας κρίσιμα προπύργιά τους στην Κρήτη και περιοχές με χαμηλά εισοδήματα γύρω από την Αθήνα, κάποιες για πρώτη φορά», λέει το πρακτορείο.

Kαι αναφέρει ως παράδειγμα την Καισαριανή -«μικρό Στάλινγκραντ την αποκαλούσαν κάποτε», γράφει- και παραθέτοντας τις δηλώσεις ενός κατοίκου της, του 76χρονου Θεόδωρου Σιδέρη, προερχόμενου από αριστερή οικογένεια, που ψήφιζε όλη του τη ζωή την Αριστερά, αλλά τώρα ψήφισε τους συντηρητικούς «απογοητευμένος από την αρνητική προεκλογική εκστρατεία της Αριστεράς». «Ο Μητσοτάκης με κέρδισε. Σου μιλά άμεσα και τηρεί τις υποσχέσεις του. Θυμούμαστε το παρελθόν και το τιμούμε, αλλά μέχρι εκεί. Ο εμφύλιος και ο διχασμός έχει τελειώσει. Το να μιλάς για το παρελθόν δεν είναι πολιτικό επιχείρημα», είπε στο Associated Press.

 «Οι ελληνικές εκλογές φαίνεται ότι θα ενισχύσουν την εξουσία του Μητσοτάκη», γράφει το Politico, σημειώνοντας ότι με το νέο εκλογικό σύστημα ο νικητής των εκλογών θα είναι κυρίαρχος, αλλά «μολονότι ο νικητής της Κυριακής είναι ήδη σίγουρος, παραμένουν μεγάλα ερωτηματικά για την έκταση της νίκης των Συντηρητικών και τη μοίρα των συντετριμμένων αριστερών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που δεν θα έχουν την ίδια δύναμη να κάνουν την κυβέρνηση να λογοδοτεί».

Politico Ellada ekloges 2023 06 23.jpg

«H αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει προσοχή στο θέμα αυτό, γιατί έχουμε δε σε άλλες χώρες ότι μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την κυβέρνηση αναφορικά με την ποιότητα της χάραξης πολιτικής, την λογοδοσία και τη διαφάνεια», δηλώνει στο Politico o Bολφγκάνγκο Πίκολι, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo.

To άρθρο υπογραμμίζει ότι «η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τις αδυναμίες της κυβέρνησης» Μητσοτάκη.

«Συνήθως όταν κερδίζεις για πρώτη φορά τις εκλογές έχεις μια περίοδο χάριτος. Στη δεύτερη θητεία όχι. Το παράδοξο εδώ είναι ότι επειδή έχει εξαφανιστεί η αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης θα έχει μια νέα περίοδο χάριτος», είπε στο Politico o πολιτικός αναλυτής Πέτρος Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, οι άνθρωποι ήθελαν τη σταθερότητα».

Bloomberg: Οι κάλπες θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα

Για το Bloomberg στις εκλογές της Κυριακής «θα κριθεί κατά πόσον η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «είναι έτοιμος να επαναλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαϊου, που αυτή τη φορά το πιθανότερο είναι ότι θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία».

Σε αντίθετη περίπτωση «και εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθήσουν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν και τρίτες εκλογές σε περίπου έναν μήνα», αναφέρει το άρθρο, σημειώνοντας ότι «αυτό θα ανέτρεπε τη θετική ορμή για τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία της χώρας, που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Μαϊου» και «ίσως επιστρέψει η πολιτική αστάθεια καθώς οι αγορές θα δουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο αναμενόταν να αποκτήσει η χώρα μια νέα και σταθερή κυβέρνηση».

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την καλή επίδοση της οικονομίας οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμη να επιβραβεύσουν την Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα, που απώλεσε πριν από 13 χρόνια. Το πολιτικό ρίσκο φαντάζει τώρα το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Αγορές, αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία, που έχει ήδη ξεκινήσει».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ