Ανακοινώσεις Πέτσα για την επιστροφή στην κανονικότητα πριν τα Χριστούγεννα - Αναλυτικά ο «οδικός χάρτης»

Ανακοινώσεις Πέτσα για την επιστροφή στην κανονικότητα πριν τα Χριστούγεννα - Αναλυτικά ο «οδικός χάρτης»

Σε ανακοινώσεις σχετικά με το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, πρόκειται να προβεί στη 1.30 μμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Πέτσας αναμένεται να πει ποιοι τομείς θα παραμείνουν κλειστοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες εστίαση και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως το νέο έτος, ενώ τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση αναμένεται να ανοίξουν με το εμβόλιο. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο (συνεδριάζει στις 11:00), καθώς θα έχει προηγηθεί νωρίτερα το πρωί η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λομωξιολόγων.

Κλειστά σχολεία και εστίαση έως το νέο έτος

Τα μέτρα όμως για τον κορωνοϊό φαίνεται πως δεν θα χαλαρώσουν για την εστίαση, αφού όπως έχουν έως αυτή την ώρα τα δεδομένα τα εστιατόρια δεν αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως και να ανοίξουν πριν από το νέο έτος. Αν και είχαν ακουστεί κάποιες προτάσεις για ακόμα ποιο αυστηρά μέτρα λειτουργίας προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα εστιατόρια, φαίνεται πως η λύση αυτή δεν προκρίνεται.

Αυτό που είναι βέβαιο και έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση, καθώς είναι από τις πιο επικίνδυνες εστίες διασποράς του κορωνοϊού. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, Λι Μπόλινγκερ (Lee C. Bolinger), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνον όταν έχουμε τα εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ο πρωθυπουργός είχε πει πως αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνεται να επιτρέπουν την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις πριν από το νέο έτος.

Ανοιξαν τα εποχικά καταστήματα για αγορά χριστουγεννιάτικων ειδών
Σήμερα άνοιξαν 110 εποχικά καταστήματα και είναι ουσιαστικά το πρώτο στοίχημα, για τη σταδιακή άρση του lockdown. Τα εν λόγω καταστήματα θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 07:00 έως τις 20:30, καθημερινά. Υπενθυμίζεται βέβαια πως θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες και μέτρα που ορίζονται από τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν Κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία

Ο κ.Πέτσας στις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών ενδέχεται να πει και για τις επιχειρήσεις που θα πάρουν τη σκυτάλη απόι τα εποχικά καταστήματα και θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες αν και ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για ημερομηνίες ανοίγματος άλλων κλάδων, ωστόσο, αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία. Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωνε πως εν όψει των γιορτών, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία, αποτελούν «την δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ σημείωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού από τους καταστηματάρχες, τότε θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS