Ακροδεξιοί και αριστεροί οι αρνητές μάσκας και εμβολίου

Ακροδεξιοί και αριστεροί οι αρνητές μάσκας και εμβολίου

Στην χώρα μας- ευδοκιμεί μία «τάξη αντιστασιακών» που αρνούνται είτε την ίδια την ύπαρξη του σημερινού ιού είτε την χρήση προληπτικών μέτρων -και κυρίως της μάσκας 

Οι Τάϊμς της Νέας Υόρκης είχαν δημοσιεύσει εκτεταμένο ρεπορτάζ για την εντυπωσιακή αύξηση των αρνητών, μέσω κυρίως του Facebook, της μάσκας όταν αυτό το αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο κρίθηκε αναγκαίο για την διασπορά της πανδημίας. Σημειωνόταν μάλιστα ενδεικτικά ότι μέσα σε ένα δίμηνο ο αριθμός των αρνητών της μάσκας είχε αυξηθεί κατά 1800%. Και είναι όλοι αυτοί -και οι δικοί μας βεβαίως- που δεν παραδέχονται  μία ιδιαιτέρως ζοφερή πρόβλεψη: Την έκανε το Ινστιτούτο Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και σύμφωνα με αυτήν την πρόβλεψη, αν συνεχίζονταν οι τάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ο συνολικός αριθμός θανάτων, παγκοσμίως, θα φτάσει τα 2.5000.000.

Στα πολιτικά άκρα

Το κίνημα αυτό των αρνητών του προληπτικού μέτρου της μάσκας στην χώρα μας συμβαδίζει και με τους αρνητές του εμβολίου, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με την ίδια ομάδα «αντιστασιακών». Είναι η ομάδα ανθρώπων που δυσπιστεί ακόμη και στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ που κάλεσε κάθε αρνητή να επισκεφθεί τις ΜΕΘ των νοσοκομείων για να πειστεί.

Ξεκινώντας την αξιολόγηση των αρνητών μάσκας και εμβολίου μέσα από την ιδεολογικοπολιτική οπτική, το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν κυρίως στα πολιτικά άκρα. Είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο, για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα ότι οι πρώτες και μάλιστα έντονες αντιστάσεις κατά της χρήσης μάσκας προήλθαν από Χρυσαυγίτες, πρωτοστατούντος του Λαγού. Στην άλλη όχθη φιγουράρει τόσο όσον αφορά την άρνηση της  μάσκας όσο και του εμβολίου η αριστερά. Και πως θα  μπορούσε να ήταν αλλιώς αν λάβουμε υπόψιν, πριν προχωρήσουμε σε αναλυτικότερα στοιχεία, ότι οι ψηφοφόροι του δεξιότατου έως ακροδεξιού κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου ήσαν κατά του lockdown σε ποσοστό 83% (!). Τρομακτικό ποσοστό το οποίο συναγωνίζονται και οι ψηφοφόροι του αριστερού ΜΕΡΑ25 που απορρίπτουν την καραντίνα σε ποσοστό 80%.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι αρνητές της μάσκας θεωρούν ότι είναι προστατευμένοι και γι’ αυτό την απορρίπτουν είναι λογικό, όπως προαναφέρθηκε, να είναι ενταγμένοι στην ίδια ομάδα αρνητών, κατά μεγάλο ποσοστό και οι αρνητές του εμβολίου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της προσμονής του εμβολίου πως συμπεριφέρονται έναντι αυτής της προοπτικής από ιδεολογικοπολιτικής πλευράς οι πολίτες. Έτσι:

-Σε έρευνα της Metron Analysis  και στο ερώτημα αν πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο ενώ μόνο ένα 23,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας απαντά αρνητικά, τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια όσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (40,9% λέει Οχι ότι δεν θα εμβολιαστεί) ενώ είναι υπερδιπλάσια μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (48,7%). Γενικώς δε υπερτερούν στο ΟΧΙ του ερωτήματος αν θα κάνουν το εμβόλιο, οι αριστεροί ψηφοφόροι.

-Ειδικότερα όσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαμε να πούμε ότι τελούν υπό ένα ιδιότυπο διχασμό, εξ αιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής στο θέμα αυτό,  του κόμματος που ψήφισαν. Έτσι, ενώ ένα ποσοστό 40,3 % θεωρεί ότι για την εξάπλωση της πανδημίας ευθύνεται η μη τήρηση των μέτρων από μερίδα πολιτών, συγχρόνως ένα πλειοψηφικό ποσοστό 51,7 αποδίδει την εξάπλωση στη καθυστερημένη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση!  

-Ανάλογα είναι και τα υψηλά ποσοστά των αρνητών του εμβολίου μεταξύ των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης οι οποίοι σε ποσοστό 49,3% αποκρίθηκαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο. Άλλωστε όσον αφορά στο ακραίο δεξιό αυτό κόμμα και τους ψηφοφόρους του θα πρέπει να επισημάνουμε δύο ακόμη ευρήματα: Πρώτον ότι 2 στους 10 θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν μας προστατεύει. Δεύτερον ότι το 30% των ψηφοφρόων της Ελληνικής Λύσης, όπως ανέδειξε έρευνα της Opinion Poll, θεωρεί ότι ο κορωνοϊός είναι προϊόν διεθνούς συνωμοσίας.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η κατανομή των αρνητών του εμβολίου από πλευράς οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου.

ysterografonews.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ