Νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας στην ενέργεια -Μεγαλύτερες επιδοτήσεις, δόσεις, αναστολή οφειλών

Νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας στην ενέργεια -Μεγαλύτερες επιδοτήσεις, δόσεις, αναστολή οφειλών

Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, που προετοιμάζει νέες παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, πέρα από όσες ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους κ. Σταϊκούρα και Σκρέκα. 

Ήδη κατά τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Τα σενάρια των ελαφρύνσεων

Το σενάριο της αύξησης της έκπτωσης πάνω από το 15% είναι ή θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, ενώ η αναφορά του Πρωθυπουργού σε ρύθμιση με δόσεις, στις περιπτώσεις μεγάλου κόστους θέρμανσης, φαίνεται ότι «φωτογραφίζει» κυρίως τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι μια τριμελής οικογένεια, για να δικαιούται επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει το συνολικό της εισόδημα να μην ξεπερνά τις 23.000 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια τις 26.000 ευρώ. Αν αυτή η οικογένεια μένει στην Αθήνα, το μέγιστο επίδομα φτάνει στα 181 ευρώ, αν πάλι μένει στη Β. Ελλάδα π.χ. στην Κοζάνη, η επιδότηση θέρμανσης φτάνει στα 469 ευρώ.

Τι θα γίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα

Αναπροσαρμογή σχεδιασμού αναμένεται και ως προς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αυξημένη επιδότηση των 18 ευρώ ανά μήνα, στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω, πιθανότατα ως τα 25 ευρώ, που κατά την αγορά είναι αρκετά για να καλύψουν την κλιμάκωση των χονδρικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, το Plan B μπορεί να αξιοποιήσει από την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, την αναστολή αυτών των οφειλών για πολύ χαμηλά εισοδήματα, τα οποία επί του παρόντος καλύπτονται από την επιδότηση των 24 ευρώ/μήνα μέσω Κοινωνικού Τιμολογίου.

Μία ακόμη σκέψη αφορά στη δυνατότητα που θα δοθεί να εξοφλούνται σε δόσεις οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, να υπάρξει δηλαδή κάποια ρύθμιση των οφειλών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ