ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myProperty: Από τις 29 Ιουνίου μόνο ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων -Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Παράταση πήρε η ενεργοποίηση της υποχρέωσης να γίνονται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myProperty οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, από σήμερα, 1η Ιουνίου, οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα έπρεπε να γίνονται αποκλειστικά με τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή την πλατφόρμα myProperty. Παρά ταύτα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης ακινήτων ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myProperty, μετατίθεται για τις 29 Ιουνίου 2021.

Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι προέβη στη μετάθεση της σχετικής προθεσμίας μετά από αιτήματα των συμβολαιογράφων και με σκοπό την ομαλότερη μετάβαση στο νέο σύστημα.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι προσφέρει το myProperty
Οπως έχει ήδη περιγράψει σε ρεπορτάζ του το iefimerida.gr, με το myProperty οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται απλά, πιο γρήγορα, με μικρότερο κόστος και λιγότερη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία. Οι συχνές… μετακινήσεις στους συμβολαιογράφος αντικαθίστανται από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

Το myProperty της ΑΑΔΕ ενεργοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου και δίνει τη δυντότητα να γίνονται διαδικτυακά οι μεταβιβάσεις ακινήτων, χωρίς φυσική παρουσία στην εφορία. Για να αναλογιστεί κάποιος τα οφέλη, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 έγιναν 142 χιλιάδες μεταβιβάσεις, για τις οποίες απαιτήθηκαν πάνω από 300 χιλιάδες επισκέψεις στις εφορίες.

Ο ρόλος που αναλαμβάνουν, πλέον, οι συμβολαιογράφοι, είναι κομβικός, καθώς από αυτούς θα περνάνε όλα. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ολοκληρώνεται σε μόλις 9 βήματα:

 • Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή
 • Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet
 • Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση
 • Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος
 • Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης
 • Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)
 • Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου
 • Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή
 • Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty
  Δείτε τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για το myProperty:

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αδαμάντιος Κοραής: Ο Διδάσκαλος του Έθνους

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS