Κατάρρευση τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα - Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο

Κατάρρευση τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα - Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο

Αν και πολλοί υποστήριζαν με θέρμη πως ο χειμώνας  που διανύουμε θα είναι από τους πιο «απροσίτους» σε οικονομικό επίπεδο ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω των τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο, η πραγματικότητα έμελλε να τους διαψεύσει.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το ενεργειακό κομμάτι, οι τιμές έχουν καταρρεύσει σε σχέση με τα υψηλά που είχαν καταγράψει και το μόνο που παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, είναι το πετρέλαιο.
Για την ακρίβεια, το φυσικό αέριο χθες βρέθηκε ακόμη και στα 51 ευρώ η MWh και σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου που ήταν στα 349 ευρώ η MWh, πτώση της τάξεως του 85%. Επίσης σημαντική πτώση παρουσιάζει η χονδρική τιμή του ρεύματος που πλέον βρίσκεται στα χαμηλά των τελευταίων 18 μηνών.
Μοναδική παραφωνία ήταν η πορεία της τιμής του πετρελαίου που κατέγραψε νέα υψηλά 3μηνου κλείνοντας στα 86,70 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,65%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στην αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή για το ρεύμα θα είναι για σήμερα στα 86,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η προηγούμενη φορά που η τιμή είχε πέσει στα 100 ευρώ ήταν τον Αύγουστο του 2021.
Η πτώση της τιμής αποδίδεται σε σειρά παραγόντων όπως η μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στην κάλυψη του φορτίου (άνω του 61% μαζί με τα υδροηλεκτρικά), οι σχετικά καλές καιρικές συνθήκες που περιορίζουν τις ενεργειακές ανάγκες και η μεγάλη υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Πτώση 35% για το ρεύμα

Η τιμή του ρεύματος καταγράφει πτώση 35% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (από 204,4 ευρώ σε 132,48 ευρώ χθες και 86,77 ευρώ για σήμερα) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 3 έως τις 5 τα ξημερώματα η τιμή του ρεύματος θα είναι σχεδόν μηδενική. Η τιμή στην ελληνική αγορά σήμερα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να μεταφερθούν και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τον Φεβρουάριο που πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή και προβλέπεται να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αντίστοιχα μειωμένο το κόστος των επιδοτήσεων που καταβάλλονται τους τελευταίους μήνες προκειμένου να διατηρείται σταθερή η τιμή καταναλωτή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστότοπος newsit.gr.

Κρίσιμη η άνοιξη

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές κομβικής σημασίας περίοδος είναι η άνοιξη. Και αυτό διότι τότε θα διαμορφωθεί μία νέα τάση σε ότι αφορά τις τιμές, ειδικά αυτές του φυσικού αερίου και αφού οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, με πολλούς αναλυτές να διαβλέπουν ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη.
Επιπροσθέτως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες της αγοράς που τους φοβίζει η Άνοιξη και θεωρούν ότι εκεί ενδεχομένως να έρθει ένας νέος κύκλος ανόδου. Την ίδια περίοδο πάντως ίσως φανούν και τα πρώτα δείγματα ισχυρής τόνωσης της ζήτησης, με αιχμή την Κίνα, κάτι που είναι πιθανό να φέρει και αυξήσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Πάντως να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει τον προϋπολογισμό με βάση την τιμή του φυσικού αερίου στα 120 ευρώ η MWh και σήμερα είναι σε επίπεδα κάτω των 60 ευρώ. Μάλιστα βρέθηκε και στα 51 ευρώ, κάτι που είχε χαμηλό 13 μηνών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS