Ενέργεια: Plan B σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου

Ενέργεια: Plan B σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου

Σοβαρές αναταράξεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας προεξοφλεί το εθνικό σχέδιο προληπτικής δράσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε περίπτωση που η Gazprom αποφασίσει να κλείσει την στρόφιγγα φυσικού αερίου.

Το σχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση λίγες μέρες μετά την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια περικοπή 15% από τα όλα τα κράτη μέλη το επόμενο οκτάμηνο, την οποία σημειωτέον δεν συμπεριλαμβάνει ο Ρυθμιστής, προβλέπει μεγάλες ως καταστροφικές επιπτώσεις στην τροφοδοσία των καταναλωτών.

Η ΡΑΕ θεωρεί ως την πιο κρίσιμη περίοδο για τις αντοχές του συστήματος το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, κατά την οποία υπολογίζει εξαγωγές φυσικού αερίου προς Βουλγαρία στη μέγιστη τεχνικά δυναμικότητα, μηδενική ροή από Κήπους και Σιδηρόκαστρο και μεγιστοποίηση των προμηθειών από Αγία Τριάδα (Ρεβυθούσα).

Με βάση τα αποτελέσματα των επικαιροποιημένων σεναρίων, το έλλειμμα φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,9 έως 4,2 τεραβατώρων, το οποίο δεν θα μπορεί να καλυφθεί χωρίς περιορισμούς στην ζήτηση.

Η πρόβλεψη αυτή γίνεται συνυπολογίζοντας και όλα τα εναλλακτικά σχέδια που έχει καταρτίσει η πολιτεία για να αντιμετωπίσει το δυσμενέστερο σενάριο δηλαδή την λειτουργία στο φουλ των λιγνιτικών μονάδων, με και χωρίς την λειτουργία της Πτολεμαίδας 5, την λειτουργία με ντίζελ των πέντε μονάδων φυσικού αερίου, τις εξαγωγές στην Βουλγαρία και την πλήρη λειτουργία των διεθνών διασυνδέσεων.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του συστήματος απαιτούνται πρόσθετα μέτρα όπως είναι η μείωση της κατανάλωσης αερίου στις βιομηχανίες αλλά και κυλιόμενες διακοπές που θα αναλάβουν να θέσουν σε εφαρμογή οι διαχειριστές του συστήματος (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ).

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΔΗΕ οφείλουν να έχουν καταρτίσει και παραδώσει πρόγραμμα ενημέρωσης ευαισθητοποίησης καταναλωτών με σκοπό την ορθή χρήση του φυσικού αερίου. Στα σχέδιά τους, τα οποία θα πρέπει να κοινοποιηθούν στη ΡΑΕ το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022, θα περιλαμβάνεται διαδικασία γνωστοποίησης και ενημέρωσης των πελατών, οι οδηγίες για τη μείωση, περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου ανά κατηγορία καταναλωτή (δημόσια κτίρια, κτίρια γραφείων, οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς καταναλωτές) και ανά χρήση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ