Politicο: Η ΕΕ σχεδιάζει υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου

Politicο: Η ΕΕ σχεδιάζει υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που σύμφωνα με το Politico περιέχει την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο αλλά και «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου, σε περίπτωση που το μπλοκ αντιμετωπίσει καταστροφικές ελλείψεις εφοδιασμού τους επόμενους μήνες.

Σε δημοσίευμά του, το Politico αναφέρει ότι η πρόταση αυτή αναμένεται να περιγραφεί παράλληλα με την προγραμματισμένη ανακοίνωση που θα εκδώσουν αύριο Τετάρτη (20/7) οι «27» για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο «άμεσης δράσης», η Επιτροπή θα μπορούσε να απαιτήσει δεσμευτικές περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως η διακοπή του ρωσικού αερίου.

Το σχέδιο της Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα στερεί στις μεμονομώνες χώρες το δικαίωμα βέτο στα σχέδια.

Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για το σχέδιο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, είπαν οι τρεις διπλωμάτες, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια απομένουν να οριστικοποιηθούν.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην απαίτηση των χωρών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ένα ορισμένο ποσό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Μια μείωση μεταξύ 5 και 20% προβλέπεται, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10 και 15% σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη περικόψει ή περιορίσει τις παραδόσεις σε πελάτες του σε 12 χώρες και υπάρχουν φόβοι ότι το Κρεμλίνο μπορεί να μην επανεκκινήσει τον αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream στις 21 Ιουλίου, μετά το προσωρινό του κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα για τακτική συντήρηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS