«Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με επιδότηση δαπανών 60%: Δεν αποκλείεται και η αύξηση του πλαφόν πάνω από τις 10.000 ευρώ

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με επιδότηση δαπανών 60%: Δεν αποκλείεται και η αύξηση του πλαφόν πάνω από τις 10.000 ευρώ

Η απροθυμία ενοικιαστών να μπουν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που προέβλεπε την ένταξη 12.500 κλειστών σπιτιών οδηγεί σε αλλαγές της επιδότησης επισκευής και ανακαίνισης κατοικιών από το 40% στο 60%.

Έτσι, χωρίς να αλλάζει το πλαφόν της επιδότησης που είναι 10.000 ευρώ, η χρηματοδότηση -αντί των 4.000 ευρώ- θα γίνει 6.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 1.495 ιδιοκτήτες προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω ενδιαφέρον.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν από 10.000 ευρώ σε μεγαλύτερο ποσό, που θα επιδοτείται στο 60%.

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Οι διορθώσεις στο Ε2 και η ενοικίαση για 3 έτη

Ένα επιπλέον πρόβλημα το οποίο επιλύθηκε πρόσφατα και εμπόδιζε αρκετούς ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα κενά διαμερίσματα ήταν η μη δήλωση αυτών των κατοικιών στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης. Ενώ δηλαδή οι κατοικίες είναι κενές, οι ιδιοκτήτες τους «ξέχασαν» να τις δηλώσουν στο Ε2, με αποτέλεσμα το σύστημα να απορρίπτει την αίτησή τους στο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

Το υπουργείο έλυσε το πρόβλημα αυτό, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των κατοικιών να προχωρήσουν σε διορθώσεις, να καταχωρίσουν τις κενές κατοικίες στο Ε2 και να υποβάλουν ξανά αίτηση στην πλατφόρμα. Όσοι υποβάλλουν αίτηση και εντάσσονται στο πρόγραμμα θα λάβουν επιδότηση για να ανακαινίσουν μια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τ.μ., την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενοικιάσουν για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Όταν ενταχθούν, είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός 6 μηνών, να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης, καθώς και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα τηρήσουν τους όρους του προγράμματος θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα της επιδότησης που έλαβαν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Οι προϋποθέσεις ένταξης

Στο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές μιας κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού, όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης).
  • Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ