Διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης

russia eirhnh

Για πρώτη φορά μετά από μισό χρόνο, η αντιπολίτευση στη Ρωσία βγαίνει αύριο και πάλι στους δρόμους, διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία. Στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης.Υπολογίζεται ότι στη ρωσική πρωτεύουσα θα συμμετάσχουν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι. Πρόκειται για τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, από τότε που η Ρωσία ενεπλάκη στη διαμάχη με την Ουκρανία πριν από περίπου μισό χρόνο.

Τον Μάρτιο του 2014, όταν διοργανώθηκε στην Κριμαία το δημοψήφισμα για την προσχώρησή της ή όχι στη Ρωσία, χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία». Πρόσφατες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν - όπως και τότε - πως η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών εγκρίνει την πολιτική του Κρεμλίνου απέναντι στο Κίεβο.

Φωνές όμως που δεν συμφωνούν με την κρατούσα πολιτική άποψη δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου στη χώρα. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Lewada, πάνω από το 80% των Ρώσων δεν θα έπαιρνε μέρος σε καμία μαζική διαδήλωση, ακόμα και αν αυτή ήταν πολύ κοντά στο τόπο διαμονής του. Μέλη της αντιπολίτευσης και οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας.

Μόνο η αντικειμενική πληροφόρηση μπορεί να ενισχύσει το αντιπολεμικό κίνημα

Ο Μπόρις Νέμζοφ, πολιτικός της αντιπολίτευσης, μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως «υπάρχει μια μιλιταριστική υστερία στο θέμα της Ουκρανίας» και συμπληρώνει: «Απέναντι σε πολιτικούς ακτιβιστές και ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά εφαρμόζονται απαίσιες μέθοδοι διώξεων. Είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και τους κατηγορούν για προδότες».

Ο Σεργκέι Σμιρνόφ, συντάκτης της ιστοσελίδας «Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία» υποστηρίζει πως το κίνημα της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα του δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο και αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνονται διαδηλώσεις. Κατά τη γνώμη του, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δέχονται μεγάλες πιέσεις εδώ και μήνες. Γίνεται προσπάθεια ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά είναι επιβλαβές να υποστηρίζεις δημόσια και με συνέπεια τη γνώμη σου.

Ο Βλαδίμηρος Ρίσκοφ, επίσης πολιτικός της αντιπολίτευσης, θεωρεί πως ένας από τους λόγους που η κοινή γνώμη θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κρίση στην Ουκρανία είναι η οικονομία: «Το τίμημα που θα καταβάλει η Ρωσία για την πολιτική της κατά της Ουκρανίας θα φανεί στο μέλλον, όταν το ρούβλι θα σημειώσει πτώση, όταν θα αυξηθεί η ανεργία, όταν θα ανέβουν οι τιμές και όταν θα υπάρξουν ελλείψεις στα τρόφιμα».

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης πιστεύουν πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση είναι η ελεύθερη πληροφόρηση. Οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία. Όπως υποστηρίζει ο Μπόρις Νέμζοφ : «Πρέπει να παρουσιάσει κανείς στους Ρώσους πολίτες επαρκείς αποδείξεις ότι στην ανατολική Ουκρανία μάχονται Ρώσοι στρατιώτες. Εάν η κοινή γνώμη έχει αντικειμενική πληροφόρηση τότε θα ενισχυθεί το αντιπολεμικό κίνημα».

Πηγή: DW

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ