Βόρεια Μακεδονία: Πιθανή η επιστροφή Γκρούεφσκι μετά την εκλογική νίκη του VMRO

Βόρεια Μακεδονία: Πιθανή η επιστροφή Γκρούεφσκι μετά την εκλογική νίκη του VMRO

Ο καταζητούμενος πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατέληξε στην Βουδαπέστη, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση Όρμπαν


Πολιτικό «σεισμό» έχει προκαλέσει στη Βόρεια Μακεδονία η εκλογική επικράτηση του αντιπολιτευόμενου-εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE.

Ειδικότερα, η νίκη στις δημοτικές εκλογές του ακροδεξιού κόμματος όχι μόνο έφερε την ανακοίνωση παραίτηση του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για ν΄ ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή του φυγόδικου πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στη χώρα. Την εν λόγω αναφορά την κάνει δημοσίευμα τού ουγγρικού ενημερωτικού μέσου 24.hu με τίτλο: «Οι φιλοευρωπαϊκοί «Μακεδόνες», βυθίστηκαν στην κρίση. Ο Γκρουέφσκι μπορεί να σχεδιάσει την επιστροφή του».

«Με τη βοήθεια του Όρμπαν δραπέτευσε από τα Σκόπια»

Συγκεκριμένα το άρθρο σχολιάζει την επικρατούσα πολιτική κατάσταση μετά τη νίκη του VMRO-PDMNE, ενώ αναφέρει πως ο Γκρουέφκσι, που διαμένει στην Βουδαπέστη με καθεστώς «VIP πρόσφυγα» διατηρεί ζωντανή πλέον την ελπίδα επιστροφής στη χώρα του.

Υπενθυμίζεται πως το 2018, και έχοντας την άμεση και ενεργή βοήθεια των ουγγρικών διπλωματικών αρχών, ο καταζητούμενος πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατέληξε στην Βουδαπέστη, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση Όρμπαν.

Ο Γκρούεφσκι, πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων αποτελεί τον Νο1 καταζητούμενο του εγχώριου υπουργείου Εσωτερικών, «φιγουράροντας» ως ο πλέον καταζητούμενος φυγόδικος εγκληματίας που πρέπει να βρεθεί για να παραδοθεί στις αρχές της χώρας. Σύμφωνα με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2018 ο Γκρούεφσκι: «αναζητείται προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για παράνομη άσκηση επιρροής σε χρηματισμό».

Ο πρώην Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει την πλήρη υποστήριξη και κάλυψη του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, με ειδική μεταχείριση στην Βουδαπέστη όπου ζει με την οικογένειά του. Το 2019, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, είχε παραδεχτεί πως λαμβάνει συμβουλές για ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων από τον Γκρούεφσκι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS