Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή: Εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ -Υπερ της κατάπαυσης πυρός ο Μπάιντεν [βίντεο]

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή: Εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ -Υπερ της κατάπαυσης πυρός ο Μπάιντεν [βίντεο]

Συνεχίζεται η ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους κλιμακώνονται, τη στιγμή που οι διεθνείς φωνές για αποκλιμάκωση γίνονται ακόμα πιο ηχηρές.

Η Νορβηγία, μαζί με την Τυνησία και την Κίνα, πιέζουν επί μια εβδομάδα για την κινητοποίηση του ΣΑ, που δεν έχει κατορθώσει έως σήμερα να εκδώσει μια οποιασδήποτε κοινή δήλωση, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μία νέα έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ), όπως ανακοίνωσε η νορβηγική διπλωματική αποστολή με ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Αθώοι άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται. Επαναλαμβάνουμε: κατάπαυση πυρός. Τερματίστε τώρα τις εχθροπραξίες», ανέφερε η ανάρτηση της νορβηγικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν στο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Στο μεταξύ χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ χθες το βράδυ, χωρίς ωστόσο να φτάσουν την ισραηλινή επικράτεια. Ο στρατός είπε πως ανταπέδωσε με βομβαρδισμούς του πυροβολικού προς τον Λίβανο. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν φυσικά και σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας με βομβαρισμούς και ρουκέτες.

 

Ζήτησε κατάπαυση πυρός ο Μπάιντεν, πιέζεται από το «εσωτερικό» να αναλάβει δράση

Την ίδια στιγμή ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να άρχισε να πιέζει για να σταματήσει η αιματοχυσία. Χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την «υποστήριξή» του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, ενώ συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σημειώνεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός», αναφέρει το κείμενο, με τόνο ιδιαίτερα λιτό. Στη συνδιάλεξη, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες σε εξέλιξη με την Αίγυπτο «και άλλους εταίρους» ώστε να υπάρξει εκεχειρία.

Αρκετές φωνές στις τάξεις των Δημοκρατικών έχουν υψωθεί και καλούν τον κ. Μπάιντεν να πιέσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνδιάλεξη, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες σε εξέλιξη με την Αίγυπτο «και άλλους εταίρους» ώστε να υπάρξει εκεχειρία.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται, προκάλεσαν μέσα σε μια μαύρη εβδομάδα πάνω από 200 θανάτους στον παλαιστινιακό θύλακα, χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο ένοπλος βραχίονας της οποία συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών.

Ερωτηθείσα στη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών σχετικά με το ορισμένοι στην παράταξη των Δημοκρατικών εκτιμούν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι αρκετά αυστηρή έναντι του Ισραήλ, η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπεραμύνθηκε της «διακριτικής» αλλά «εντατικής» διπλωματικής προσέγγισης της Ουάσινγκτον στο ζήτημα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε πώληση όπλων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν από την άλλη ενέκρινε εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή την πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ, και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν για τρίτη φορά ψήφισμα του ΟΗΕ

Παρά τα όσα λέει ο Τζο Μπάιντεν, εξάλλου, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν χθες για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, στην υιοθέτηση μιας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, η οποία καλούσε στον «τερματισμό της βίας» και την «προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών», σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο, το οποίο συνέταξαν η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία, υποβλήθηκε προχθές το βράδυ ενώπιον των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να εγκριθεί σήμερα. Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως «δεν μπορούν να στηρίξουν προς το παρόν μια δήλωση» του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης.
Σε διάστημα μίας εβδομάδας, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διεξαγάγει τρεις έκτακτες συνεδριάσεις με επίκεντρο τη σύρραξη, την τελευταία χθες Κυριακή, χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε μια κοινή θέση.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει πάλι την ερχόμενη Πέμπτη με αντικείμενο την ανάφλεξη της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Βολκάν Μποζκίρ.

Πληθαίνουν οι διεθνείς φωνές και οι προσπάθειες για ειρήνη

Οι διεθνείς φωνές για ειρήνευση στη περιοχή συνεχίζουν πάντως, να πληθαίνουν, ενώ αυξάνονται και οι προσπάθειες για να σταματήσει η αιματηρή σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα εργαστεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον βασιλιά της Ιορδανίας σε μια σαφή πρόταση για εκεχειρία και ένα πιθανό μονοπάτι για συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, «τρόπους για τη μείωση των εντάσεων και την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών ώστε να σταματήσουν οι πράξεις βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM χθες, τονίζοντας πως ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ είπε ότι τα Εμιράτα «στηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του απεσταλμένου τους στη Μέση Ανατολή, του Χάντι Αμρ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τη μείωση της έντασης και τον τερματισμό της βίας».

Για κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης προειδοποιεί ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών. Μετά από πάνω από μία εβδομάδα βίαιων συγκρούσεων, ο Μάιλι σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι ενέργειες αυτοάμυνας, αλλά τόνισε επίσης ότι τα επίπεδα βίας είναι τέτοια που «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να συνεχιστούν οι μάχες».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει κίνδυνος μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης και κίνδυνος μιας ολόκληρης σειράς αρνητικών συνεπειών εάν συνεχιστούν οι μάχες», δήλωσε ο Αμερικανός αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού σε δημοσιογράφους λίγο πριν την προσγείωσή του στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με συμμάχους του ΝΑΤΟ. «Οπότε, κατά την άποψή μου, νομίζω ότι η αποκλιμάκωση είναι μια έξυπνη πορεία δράσης σε αυτό το σημείο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», κατέληξε.

 

Ολομέτωπη επίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν και Ισραήλ με σκληρούς χαρακτηρισμούς

Σημειώνεται τέλος ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, επετέθη με σκληρούς χαρακτηρισμούς χθες κατά του Τζο Μπάιντεν και του έριξε και «καρφί» για την απόφασή του να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Ερντογάν είπε πως «σήμερα είδαμε την υπογραφή του Μπάιντεν σε μια σοβαρή συμφωνία για παροχή όπλων στο Ισραήλ. Κύριε Μπάιντεν, πήρες το μέρος των Αρμενίων στην αποκαλούμενη «Γενοκτονία». Τώρα, δυστυχώς, γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου σε αυτό το ατύχημα, στην επίθεση κατά της Γάζας, που έκανε μάρτυρες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρούς χαρακτηρισμούς και στο Ισραήλ. «Είναι δολοφόνοι, τόσο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας πέντε, έξι ετών. Να ρουφούν αίμα, αυτό είναι το μόνο που τους ικανοποιεί», είπε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS