Μπάιντεν: Η κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος»

Μπάιντεν: Η κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς και ότι η κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν αμερικανικό στρατό στην περιοχή.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τους ομήρους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των ομήρων.

«Δεν θέλω να επεκταθώ διότι δεν γνωρίζω τι έγινε τις τελευταίες ώρες, όμως έχουμε εκτενή συνεργασία από πλευράς Κατάρ», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις πολύωρες συνομιλίες του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι το μήνυμά του προς τους ομήρους είναι «Κρατηθείτε, ερχόμαστε», δημιουργώντας ερωτήματα για το τι εννοούσε.

Κληθείς να διευκρινίσει το σχόλιο, ο Μπάιντεν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Αυτό που εννοούσα ήταν ότι κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σας βγάλω έξω. Ερχομαι να σας βοηθήσω, να σας βγάλω έξω. Δεν εννοώ να στείλω στρατό εκεί μέσα … Δεν μιλούσα για τον στρατό».

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ασχολείται συνεχώς με το θέμα και ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι – μεταξύ των οποίων και ένα τρίχρονο παιδί.

Το Κατάρ, όπου η Χαμάς διατηρεί πολιτικό γραφείο, έχει ηγηθεί της διαμεσολάβησης μεταξύ της για την απελευθέρωση περισσότερων από 240 ομήρων, τους οποίους είχαν συλλάβει οι ένοπλοι όταν εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Στη συνέχεια το Ισραήλ εξαπέλυσε ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς και στα τέλη του περασμένου μήνα άρχισε την εισβολή στον θύλακο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί, περίπου το 40% των οποίων είναι παιδιά.

Περισσότεροι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η Χαμάς διαπράττει «έγκλημα πολέμου» στο νοσοκομείο

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Χαμάς διαπράττει εγκλήματα πολέμου διατηρώντας το στρατιωτικό της στρατηγείο κάτω από νοσοκομείο, επαναλαμβάνοντας δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου την Τρίτη. Δήλωσε βέβαιος για τις αμερικανικές πληροφορίες που στηρίζουν το «γεγονός».

Είπε ότι το Ισραήλ μπήκε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, με περιορισμένο αριθμό οπλισμένων στρατευμάτων και δεν πραγματοποίησε βομβαρδισμό.

«Τους είπαμε … συζητήσαμε την ανάγκη να είναι απίστευτα προσεκτικοί», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε την υποχρέωση να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικό κατά την προσβολή στόχων.

«Μη ρεαλιστική» η κατάπαυση πυρός

Ανέφερε πάντως ότι δεν είναι «ρεαλιστικό» να περιμένει κάποιος από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του ενέργειες, δεδομένων των απειλών ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς ότι σκοπεύουν να επιτεθούν ξανά στο Ισραήλ και των προηγούμενων «φρικτών» ενεργειών τους.

«Η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, όπως έκανε στο παρελθόν, όταν έκοψε τα κεφάλια μωρών», είπε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ισχυρισμό που είχε κάνει τον περασμένο μήνα, όταν είχε δηλώσει ότι είχε δει εικόνες αποκεφαλισμένων μωρών.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε τον περασμένο μήνα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχαν αποδείξεις για κάτι τέτοιο και ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν αναφερόταν σε ειδησεογραφικές αναφορές. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν είχαν προκύψει νέες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι αποκεφαλίστηκαν μωρά.

Το Ισραήλ «φέρνει θερμοκοιτίδες και εξοπλισμό»

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ φέρνει θερμοκοιτίδες και άλλο εξοπλισμό για να βοηθήσει τους ανθρώπους και ότι οι στρατιώτες του δίνουν στους γιατρούς, τις νοσοκόμες και το υπόλοιπο προσωπικό την ευκαιρία να «απομακρυνθούν από τον κίνδυνο».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματά του βρήκαν όπλα και πολεμικό εξοπλισμό της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα κατά τη διάρκεια έρευνας. Η Χαμάς απέρριψε την ανακοίνωση ως «ψέματα».

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι είχε πει στον Νετανιάχου πως εκτιμά ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει εάν δεν επιτευχθεί λύση δύο κρατών.

«Ξεκαθάρισα στο Ισραήλ ότι πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος να καταλαμβάνουν τη Γάζα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ