Στερεύουν τα καύσιμα στη Ρωσία -Φόβοι για ενεργειακό lockdown

Στερεύουν τα καύσιμα στη Ρωσία -Φόβοι για ενεργειακό lockdown

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση στα καύσιμα, με τους οδηγούς να ξεμένουν από βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης λόγω της γενικότερης έλλειψης σε αυτά.

Η Ρωσία είναι ένας από μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο και το 2022 έβγαλε περισσότερους από 535 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και βενζίνης. Φέτος όμως, η πρόβλεψη για την εκτιμώμενη παραγωγή είναι 490 με 500 εκατομμύρια τόνοι.

Ωστόσο, οι Ρώσοι δεν βρίσκονται και στην καλύτερη στιγμή τους και αντιμετωπίζουν μια τεράστια κρίση καυσίμων. Για την ακρίβεια, όλα σχεδόν τα πρατήρια καυσίμων στη χώρα έχουν ξεμείνει από βενζίνη και πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι έμποροι καυσίμων αναφέρουν ότι η αγορά έχει επηρεαστεί από έναν συνδυασμό παραγόντων. Μεταξύ αυτών είναι η συντήρηση των διυλιστηρίων πετρελαίου, τα μπλοκαρίσματα των σιδηροδρομικών υποδομών και η υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος.

Οι περιφερειακές αποθήκες πετρελαιοειδών στις νότιες περιοχές της Ρωσίας, αναγκάστηκαν να μειώσουν ή ακόμα και να αναστείλουν τις πωλήσεις καυσίμων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα πρατήρια έπρεπε να περιορίσουν τον όγκο πωλήσεων καυσίμων στους πελάτες.

Αρκετοί πρατηριούχοι αναφέρουν στα Μέσα Ενημέρωσης ότι η απλή βενζίνη και το πετρέλαιο κίνηση βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν να «δουν» πετρέλαιο κίνησης για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες οδηγοί να μην έχουν πλέον που να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Οι έμποροι λένε ότι στην πραγματικότητα, η έλλειψη προκαλείται από μία ξαφνική αύξηση των τιμών χονδρικής. Τα πρατήρια μάλιστα, αναγκάζονται να αγοράζουν καύσιμα σε υψηλή τιμή και να τα πουλάνε φθηνά, μιας και το κράτος έχει βάλει ανώτατο όριο στις τιμές πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου στην αντλία.

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι τιμές του ντίζελ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί περισσότερο από 25 τοις εκατό κατά μέσο όρο, στα 700 δολάρια ανά τόνο. Για αυτό τον λόγο οι ιδιοκτήτες αποθηκών καυσίμων στη Ρωσία δεν αγοράζουν καύσιμα, είναι «τρελές» οι τιμές λένε.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν μέσα από διάφορες ανακοινώσεις και δημόσιες συζητήσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού και οι πολίτες μπορούν ακόμα να αγοράσουν βενζίνη και ντίζελ. Ωστόσο, παραδέχονται ότι μέρος των καυσίμων που προορίζονταν για εξαγωγή διοχετεύθηκε στην εγχώρια αγορά.

Ενημερωτικά, ένα λίτρο βενζίνης πωλείται στη Ρωσία για περίπου 53 λεπτά του ευρώ, σχεδόν 5 λεπτά του ευρώ πιο ακριβά από τον Μάιο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ