Bloomberg: Ο Πούτιν θέλει να κυβερνά για ακόμη 16 χρόνια

Bloomberg: Ο Πούτιν θέλει να κυβερνά για ακόμη 16 χρόνια

Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η ρωσική οικονομία παλεύει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊου και τη «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.

«Ποια θα ήταν η καλύτερη στιγμή γι’ αυτόν να επεκτείνει την προεδρία του για ακόμη 16 χρόνια» διερωτάται, στο πλαίσιο αυτό, το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στις τροποποιήσεις του ρωσικού Συντάγματος.

Από την περασμένη Τετάρτη έως και την 1η Ιουλίου, δηλαδή για διάστημα μίας εβδομάδας, οι Ρώσοι πολίτες καλούνται στα εκλογικά κέντρα για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η πρώτη από το 1993, θα επιτρέψει στον Πούτιν να διεκδικήσει ακόμη δύο, εξαετούς διάρκειας, προεδρικές θητείες.

Η τρέχουσα θητεία λήγει το 2024. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως και το 2036, όταν και συμπληρώσει το 83ο έτος της ηλικίας του.

Το στοίχημα του Πούτιν

Για το Κρεμλίνο, η εν εξελίξει ψηφοφορία θα κριθεί ως αποτυχημένη, εκτός αν οι προτεινόμενες αλλαγές τύχουν της συντριπτικής υποστήριξης του ρωσικού λαού, κάτι το οποίο θα προσδώσει στον Πούτιν την απόλυτη νομιμοποίηση, προκειμένου να συνεχίσει να ελέγχει το πολιτικό –και όχι μόνο- γίγνεσθαι.

Ωστόσο, αυτό δεν θεωρείται δεδομένο, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια, με παραλήπτη τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο κόσμος απομακρύνεται από την προεδρική δημοκρατία. Υπάρχει μια αύξηση των αρνητικών τάσεων προς την ηγεσία» παραδέχεται ο κοινωνιολόγος Σεργκέι Μπελανόφκσκι, μιλώντας στο Bloomberg.

Στο 59% το ποσοστό αποδοχής

Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό αποδοχής του κυμαίνεται στο 59%, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000, όταν και έγινε πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ντένις Βολκόφ, αναλυτή του think tank Levada, η πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν οφείλεται στη δυσαρέσκεια του ρωσικού λαού για την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Μετά από αρκετά έτη στασιμότητας, η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 6,6%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009. Ταυτόχρονα, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται, ενώ η ανεργία αυξάνεται (6,1% τον Μάιο).

Οι ύστατες προσπάθειες

Λίγο πριν το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων, ο Πούτιν προσπάθησε να επενδύσει στο πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων, διοργανώνοντας μια μεγαλεπήβολη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, με το βλέμμα στην κάλπη, προέβη σε μια σειρά οικονομικών εξαγγελιών, δεσμευόμενος για τη χορήγηση έκτακτων επιδομάτων στις πολυμελείς οικογένειες και τους ανέργους.

Και πάλι, όμως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Levada, λιγότερο από το 50% των πολιτών στηρίζει τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Βέβαια, από την πλευρά της, έρευνα της κρατικής εταιρείας VTsIOM, ανεβάζει το ποσοστό στήριξης προς τις προτεινόμενες αλλαγές στο 67% έως 71%.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS