Οκτώ νέα εμβόλια σε τελικό στάδιο

Οκτώ νέα εμβόλια σε τελικό στάδιο

Οκτώ νέα εμβόλια βρίσκονται στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουν αναπτυχθεί πάνω από 300 εμβόλια των οποίων δεν αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα, με συνέπεια η διεθνής επιστημονική κοινότητα να έχει καταλήξει στα προαναφερθέντα 8.

Όλα τα εμβόλια –και αυτάβεβαίως που έχουν απορριφθεί- έχουν δοκιμασθεί σε ανθρώπους, με το πρώτο, τρεις μήνες από το ξέπασμα της πανδημίας να είναι αμερικανικό, της εταιρείας Moderna. Και, φυσικά, ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες μετά, το ρωσσικό μεβόλιο από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, στο τελευταίο στάδιο δοκιμών, διεθνώς,  με πολλές ελπίδες για την αποτελεσματικότητά τους, είναι 8 διαφορετικά εμβόλια. Βεβαίως η διαδικασία είναι πολύπλοκη, πριν δοθεί τοπράσινο φως για να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Με άλλα λόγια εκτόςε απότην αποτελεσματικότητα του εμβολιου θαπρέπει να ανιχνευθούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειές τους στα άτομα στα οποία τα εμβόλια αυτά δοκιμάζονται. Στο πρώτο στάδιο η δημιουργία του εμβολίου  γίνεται στο εργαστήριο και στην συνέχεια δοκιμάζεται πάνω σε ζώα. Αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του,τότε μπορεί να δοκιμαστεί καικ σε ‘ανθρωπο. Αυτό γίθνερται σε τρία στάδια, τα οποία προσφιορίζονται επί τη βάσει του αριθμού των ατόμων στα οποία δοκιμάζεται το εμβόλιο.

‘Ετσι, στο πρώτο στάδιο το εμβόλιο χορηγείται σε ένα αροθμό ατόμων που ποικίλει από 10 έως 100.   Στπ δεύτερο στάδιο ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 50 άτομα έως 500. Το τρίτο στάδιο είναι διαφορετικό και πιο «επιθετικό» καθώς η δόση του εμβολίου που έχει περάσει τις δοκιμές επιτυχώς χορηγείται, πριν διανεμηθεί στην αγορά, σε πολλές χιλιάδες ατόμων. Ο αριθμός δε των ατόμων αυτών επιλέγεται να είναι από περιοχές όπου εμφανίζεται ο ιός ιδιαιτέρως ενεργός.

Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε την χώρφα προέλευσης των εμβολίων αυτών, από τα 8 , τα τέσσερα είναι κινεζικής «κατασκευής». Πράγμα μάλλον φυσικό από την στιγμή που η χώρα αυτή είναι η πρώτη που πλήγηκε από την πανδημία, καθώς από εκεί ξεκίνησε ο κορωνοϊός. Ενα πολύ ενδιαφέρον στολιχείο σχετικώς με τα κινεζικά εμβόλια είναι ότι εδώ και δυο περίπου μήνες τα εμβόλια πουέχει ετοιμάσει η Κίνα έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται σε... στρατιωτικούς. Που σημαίνει ότι έχει δοθεί η άδεια να δοκιμαστούν σε άνθρωπο πριν περάσουν τα εμβόλια την διαδικασία των τεστς που ακολουθεί η Δύση.

Από τα εναπομένοντα άλλα τέσσερα εμβόλια, τα δύο είναι αμερικανικής προέλευσης.Ένα ετοιμάζεται από την εταιρεία Pfizer σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech. Το άλλο εμβόλιο ετοιμάζεται από την Μoderna, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Τα άλλα δύο εμβόλια είναι ευρωπαϊκά. Το ένα το ετοιμάζει, ως γνωστόν, στο Ηνωμένο Βασίλειο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca. Βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών καθώς έχει χορηγηθεί σε 30.000 άτομα.

Το άλλο εμβόλιο είναι το ρωσσικό το οποίο μάλιστα έγινε γνωστό ότι θα αρχίσει να χορηγείται σε Ρώσους πολίτες τις προσεχείς ημέρες. Το εμβόλιο αυτό παρασκευάζεται από το Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya.      

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την αρκετά προωθημένη Παρασκευή των παραπάνω εμβολίων και το Ινστιτούτο Παστέρ – σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Merck- έχει προωθήσει τις δικές του έρευνες για εμβόλιο, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ένα από τα δοκιμαζόμενα εμβόλια έχει ως βάση το εμβόλιο κατά της ιλαράς και αυτές τις μέρες δοκιμάζεται σε ανθρώπους.

Στο τελυταίο στάδιο κλινικών δοκιμών βρίσκονται       ‘αλλα δύο εμβόλια του ίδιου Ινστιτούτου.ν Το ένα εμβόλιο παρασκευάζεται σε συνεργασία με την εταιρεία TheraVectys και, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, δημιουργεί μεγάλο αριθμό αντισωμάτων. Το άλλο θα μπορεί να χορηγείται μάλιστα και ως ρινικό εναιώρημα αντί να είναι ενέσιμο.

Γίνονται βεβαίως και άλλες δοκιμές εμβολίων από την εταιρεία Sanofi σε συνεργασία με τον βρετανικό Όμιλο Glaxo.

Ας σημειωθεί τέλος ότι όλα τα Εργαστήρια, ανεξαρτήτως του μεταξύ τους ανταγωνισμού για την πρωτιά της χορήγησης του εμβολίου στην αγορά, συμφωνούν ότι ασχέτως των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του εμβολίου, τόσο η ανάπτυξή του όσο και οι δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του και κυρίως για τον μηδενισμό των παρενεργειών, απαιτούν χρόνο. Αυτό συνιστά αιχμή κατά της Ρωσσίας και της Κίνας, δύο χωρών που, κατά τους δυτικούς επιστήμονες το Κράτος είναι αυτό που πιέζει να υπάρχουν αποτελεσματα απόι τα ρωσσικά και κινεζικά εργαστήρια, για ευνόητους λόγους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ