Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνιά ο Ερντογάν για την πολιτική του επιβίωση – Οι υποσχέσεις προς τους σεισμόπληκτους και τα σενάρια των εκλογών

Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνιά ο Ερντογάν για την πολιτική του επιβίωση – Οι υποσχέσεις προς τους σεισμόπληκτους και τα σενάρια των εκλογών

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία έχει ως απολογισμό -μέχρι αυτή την ώρα- τον θάνατο περισσότερων από 37 χιλ. ανθρώπων,ενώ την ίδια στιγμή η οργή των πολιτών στις σεισμόπληκτες περιοχές ξεχειλίζει και βρίσκει ως στόχο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο ίδιος δέχεται και τα «πυρά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την ολιγωρία που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός τις πρώτες ώρες της τραγωδίας αλλά και την έλλειψη συντονισμού.

Από την πλευρά του, λοιπόν, ο Ερντογάν προχωρά σε εξαγγελίες με άρωμα εκλογών, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν αφήνει στην τύχη τους τους πληγέντες από τους σεισμούς.
Μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν έκανε καμία αναφορά στον χρόνο των εκλογών –παρά το γεγονός ότι τα σενάρια για μετάθεσή τους φουντώνουν–, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της λαβωμένης Τουρκίας, προχωρώντας σε εξαγγελίες για την ανακούφιση όσων κατάφεραν να επιβιώσουν στις κατεστραμμένες περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Οι υποσχέσεις Ερντογάν

Ο Ερντογάν τόνισε πως η ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με την κατασκευή 30.000 σπιτιών.
«Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε να χάσουμε ούτε λεπτό και θα ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής αμέσως», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Ο στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή υψηλής ποιότητας και ασφαλών κτιρίων σε έναν χρόνο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε όλες τις πληγείσες περιοχές».
Ακόμα έταξε οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες. «Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους οικονομικά και ηθικά τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε 100.000 λίρες σε όσους έχασαν τους συγγενείς τους στον σεισμό, αλλά και πρόσθετη βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες.
Επίσης, υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις, στήριξη στους αγρότες και στις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών.

Τα σενάρια των εκλογών

Ένα άλλο ζήτημα που έρχεται αναγκαστικά στο προσκήνιο είναι εάν θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου ή θα μετατεθούν σε κάποια άλλη ημερομηνία. Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα για το θέμα, θέλοντας να δείξουν ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ανακούφιση των πληγέντων.Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Anadolu ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή παλεύουμε να σώσουμε ζωές από τα ερείπια. Θεωρούμε μεγάλο λάθος να μιλάμε για τις εκλογές».

Πάντως, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, ανέφερε πως «δεν θα σας δώσουμε ούτε μία ημέρα. Μη φοβάστε τις εκλογές. Ή μάλλον να φοβάστε, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», είπε.
Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο στόχαστρο τον Τούρκο πρόεδρο, κατηγορώντας τον για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, ειδικά τις πρώτες ώρες της τραγωδίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ