Ροχανί: Αβάσιμες οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για την πρόθεση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60%

Ροχανί: Αβάσιμες οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για την πρόθεση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60%

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες που εξέφρασαν χθες Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία με αφορμή την πρόθεση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60%.

Ανησυχίες εκφράστηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι εμείς στο Ιράν αρχίζουμε να εμπλουτίζουμε ουράνιο σε ποσοστό 60%, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φτάσουμε στο 90% (σ.σ. το όριο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων) γρήγορα, δήλωσε ο Ροχανί.

Όμως αυτό είναι λάθος, διαβεβαίωσε ο Ιρανός πρόεδρος στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. “Ακόμη και σήμερα μπορούμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό 90%, αν το θέλουμε. Όμως το είχαμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα και τηρούμε τον λόγο μας: οι πυρηνικές μας δραστηριότητες είναι ειρηνικές, δεν επιθυμούμε να αποκτήσουμε ατομική βόμβα”, υπογράμμισε.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαμήνυσαν χθες στην Τεχεράνη πως η απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Υπάρχει ένα μέσο να σταματήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 60% όπως και σε ποσοστό 20%, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους: επιστρέψτε σε όλες τις δεσμεύσεις σας και “θα δείτε ότι σε λίγο χρόνο (…) το Ιράν θα σεβαστεί όλες τις δικές του”.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ