Ροχανί για εμπλουτισμένο ουράνιο 60%: Είναι απάντηση στην «πυρηνική τρομοκρατία» του Ισραήλ

Ροχανί για εμπλουτισμένο ουράνιο 60%: Είναι απάντηση στην «πυρηνική τρομοκρατία» του Ισραήλ

Η απόφαση του Ιράν να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60% μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στη Νατάνζ αποτελεί «απάντηση» της Ισλαμικής Δημοκρατίας «στην πυρηνική τρομοκρατία» του Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Είναι η απάντηση στη μοχθηρία σας», τόνισε ο Ροχανί μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. «Αυτό που κάνατε, ονομάζεται πυρηνική τρομοκρατία, αυτό που κάνουμε είναι νόμιμο», υπογράμμισε απευθυνόμενος στο Ισραήλ, το οποίο η Τεχεράνη κατηγορεί ότι ευθύνεται για μια πράξη δολιοφθοράς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ.

«Δεν μπορείτε να συνωμοτείτε εναντίον του Ιράν»
«Δεν μπορείτε να συνωμοτείτε εναντίον του Ιράν, να διαπράττετε εγκλήματα εναντίον του Ιράν. Για κάθε έγκλημα, θα σας κόβουμε τα χέρια (…) ώστε να κατανοείτε ότι δεν μπορείτε να μας εμποδίσετε (να αποκτήσουμε) πυρηνική τεχνολογία», εξήγησε ο Ροχανί. «Οι υπεύθυνοι ασφαλείας αναμένεται να μας δώσουν την τελική τους έκθεση (για το τι συνέβη στη Νατάνζ), όμως φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σιωνιστικό έγκλημα», προσέθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Θέλετε να βρεθούμε με άδεια χέρια στις διαπραγματεύσεις (σ.σ. που διεξάγονται στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) μα θα πάμε με ακόμα περισσότερα χαρτιά», συνέχισε. «Φυσικά οι δραστηριότητές μας θα παραμείνουν ειρηνικές και μόνο ειρηνικές και υπό την επίβλεψη της ΙΑΕΑ», κατέληξε ο Ροχανί, είτε πρόκειται για «τις δραστηριότητές μας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 60% είτε 20%».

Πότε ξεκινά η παραγωγή για ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60%;
Στο μεταξύ ο Ιρανός πρεσβευτής στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξήγησε ότι η χώρα του πρόκειται να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60% «από την επόμενη εβδομάδα». Το Ιράν ανακοίνωσε την πρόθεσή του αυτή χθες Τρίτη. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν χθες το βράδυ «και προβλέπουμε ότι θα έχουμε συγκεντρώσει το προϊόν (στις δύο συσκευές φυγοκέντρισης) την επόμενη εβδομάδα», έγραψε στο Twitter ο Καζέμ Γκαριμπαμπαντί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS