Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Τι γίνεται αν υπάρχει ισοπαλία Τραμπ - Μπάιντεν

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Τι γίνεται αν υπάρχει ισοπαλία Τραμπ - Μπάιντεν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος ώστε όλο ο πλανήτης να μάθει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα διατηρήσει το αξίωμα ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν θα επαναφέρει στην εξουσία τους Δημοκρατικούς;

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν αλλά να θυμίσουμε και πως στις προηγούμενες εκλογές των ΗΠΑ, η Χίλαρι ήταν μπροστά κατά 4 μονάδες. Και έχασε.

Οι εκλέκτορες

Βασικότερο όλων, είναι το κολέγιο των εκλεκτόρων. Οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον έχουν ορίσει έναν αριθμό "εκλεκτόρων", περίπου ανάλογο με το μέγεθος της κάθε πολιτείας. Η Καλιφόρνια, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία, έχει 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ το αραιοκατοικημένο Ουαϊόμινγκ και η μικροσκοπική Ουάσινγκτον DC έχουν μόλις τρεις η κάθε μία.

Τι γίνεται αν υπάρχει ισοπαλία;

Στην απίθανη περίπτωση και οι δύο υποψήφιοι να τερματίσουν με 269 ψήφους στο Εκλογικό Κολλέγιο, εναπόκειται στο Κογκρέσο να αποφασίσει ποιος θα είναι νέος ένοικος στον Λευκό Οίκο. Το Σώμα θα ψηφίσει τον πρόεδρο ενώ η Γερουσία θα αποφασίσει ποιος είναι ο αντιπρόεδρος. Κάθε γερουσιαστής θα έχει μια ψήφο για τους δύο αλλάξει. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου, όταν το Σύνταγμα ορίζει ότι λήγει η θητεία του νυν προέδρου. Σύμφωνα με τον Προεδρικό Διαδοχικό Νόμο, εάν το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη αποδείξει νικητή πρόεδρο ή αντιπροέδρου, η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι θα ενεργούσε ως αναπληρώτρια Πρόεδρος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS